Elon Musk, İnsan Beynine Yapay Zeka Yerleştirecek

Share

Elon Musk’ın insan beyni ile bilgisayarları bir araya getirmek için çalışacak yeni şirketi Neuralink faaliyetlerine başladı. Peki beynimize yapay zeka müdahalesi ne zaman başlayacak?

Son dönemde insan ırkının geleceği hakkında Elon Musk’tan daha fazla endişelenen birini görmek pek de mümkün değil denebilir. Zira kendisi insanların Mars’ta koloni kurabilmesi adına çalışmalarını tamamlamak üzereyken, şimdi de insan beyni ile yapay zekayı buluşturacak Neuralink şirketi faaliyete geçirildi.

Bu işlem ne işe yarayacak?

Şirketle ilgili bilinenler ise çok da fazla değil. Yaklaşık 15 yıldır süren araştırmaların şirketin temelini oluşturduğunu ve en temelde bir cihaz yaratılarak insan beynine yerleştirilmek istendiği biliniyor.

Bu cihaz birden fazla amaca hizmet edebilecek ama final noktasında insan beynini yapay zeka ile yarışabilecek kadar geliştirme amacı güdüyor. Bu sayede hızla gelişen yapay zekanın kendi kendine insanları “düşük seviye zekaya sahip” bir şekilde bırakıp gitmesi durumunun da önüne geçilecek.

Aslına bakarsanız oldukça önemli bir hamle olduğu kesin. Çünkü Stephen Hawking de dahil olmak üzere birçok kişi, yapay zekanın düşünebilmeye başladığı andan itibaren hızla varolan tüm bilgiyi absorbe edeceğini ve kendini tahmin edilmesi imkansız bir hızla geliştireceğini düşünüyor.

Hal böyle olunca da yapay zeka için insan ırkı yalnızca bir külfete dönüşecek ve doğal olarak da yapay zekanın insanlığı yok edebileceği konuşuluyor. Fakat Neuralink ile birlikte Elon Musk’ın planları tutarsa, insan beyni de kapasitesinin üzerine çıkarak yapay zeka ile aynı hızda bir öğrenme eğrisine sahip olabilecek.

Bu bilgiler şimdilik iddialardan ibaret ve elle tutulur bir kanıt ortaya konmadan önce hakkında atıp tutmak da pek doğru değil. Bu yüzden en iyisi gelişmeleri takip etmek olacak.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...