Serinletici Sinema Kulübü: Good Will Hunting

Share

Hayatımız boyunca güvenecek birilerini arar dururuz. Kimi zaman bulduğumuzu sanarız, kimi zaman ise bu sonsuz arayıştan sıkılırız. Peki aramızda şanslı olanlar yok mu? Tabii ki var!

Serinletici Sinema Kulübü’nde haftanın filmi Good Will Hunting’in sizlere bir mesajı var: Kendi şansınızı kendiniz yaratın!

Good-Will-Hunting-Movie-Wallpapers-2

Süper zeki Will!
Will Hunting, dışarıdan oldukça sıradan görünen bir gençti; ama onu diğer insanlardan farklı kılan bir özelliği vardı: Will, tam anlamıyla bir süper zekaydı. Etrafında olan ya da olmayan pek çok insandan daha yüksek bir IQ’ya sahip olan Will yaşamını bir üniversitede hademelik yaparak sürdürüyordu. Hayatta görüp görebileceğiniz en büyük çelişkilerden biriydi, buna karşın Will’in hayatındaki herhangi bir şeyi değiştirmek gibi bir derdi yoktu. Böyle gelmiş böyle giderdi ne de olsa…

MSDGOWI EC019

İmkansız diye bir şey yoktur.
Will’in okulda temizlik yaptığı alelade akşamlardan biriydi. Önünden geçtiği sınıfın tahtasında yazılı olan matematik sorusu, Will’in dikkatini çekmişti. Soruyu yazan profesörün bile ‘çözümü imkanısız’ olarak nitelendirdiği bu problem, Will için çocuk oyuncağıydı. Tebeşiri eline aldı ve düşünmeksizin problemi çözdü. Sonrasında ise yerleri silmeye devam etti.

2013-03-10-014-1024x578

Bazen kararlı olmak gerekir.
Sonraki gün ‘çözümü imkansız’ problemin yanıtıyla çalkalandı bütün üniversite. Sorunun cevabı belli ki imkansız değildi; imkansız olan soruyu kimin çözdüğünü bulmaktı. Prof. Gerald Lambeau zoru severdi ve ne olursa olsun o kişiyi bulmaya kararlıydı. Kararlılığı onu okuldaki bir hademeye kadar götürmüştü. Dünyadaki en zeki insanlardan birinin burnunun dibinde olması düşüncesi Profesör Lambeau’yu hayrete düşürmüştü.

probawillhuntingss

Hayat değişir, zaman değişir, insanlar değişir…
Lambeau, heyecanla yeni oyuncağını şekillendirmenin peşine düşmüştü. Fakat fark edemediği şey Will’in zekiliğini geride bırakacak kadar hırçın bir karaktere sahip olduğu idi. Kavga etmek Will’in doğasında vardı. Ne de olsa bugünlere kendini koruyarak gelmişti, bundan sonra da değişmeye niyeti yoktu. Profesör Lambeau ise onu değiştirmeyi kafasına koymuştu. Bu nedenle soluğu okulun profesörlerinden Sean McGuire’ın yanında aldı. Eğer biri Will’e ulaşabilecekse, bu kişi Sean’dan başkası olamazdı.

Sean-Maguire-Good-Will-Hunting-1024x576

Fakat buna değerdi.
Profesör McGuire, Will’e pek çok farklı yönden ulaşmayı denedi. Onun beyninin içine değil; kalbinin içine baktı. Ve sonuçtan bir hayli memnun kaldı. Will çok akıllı bir çocuktu, fakat sevgiye aç ve ehlileştirilmesi gereken bir ruhu vardı. Başını belaya sokmayı bir hüner sayan Will’i kurtarmak pek kolay olmayacaktı; fakat buna değerdi.

1-1024x681

Hayat ne kadar da karışık…
Evet Will gelmiş geçmiş en zeki kişilerden biri olabilirdi, ama duyguları vardı. İçinde yalnızca bir matematik dehası taşımıyordu. Nasıl bir hayat yaşamak istediğine karar verecek olan Will olmalıydı. Sonuçta onun da duyguları vardı, yalnızca hesap yapan bir robot değildi. Bunu Sean’dan başka gören hiç kimse yoktu. Herkes Will’in muhteşem zekasına odaklanmıştı. Gerisi boştu…

good-will-hunting-12967-hd-wallpapers-1024x640

‘Umut’
Profesör McGuire, Will’in rehberi olmayı kabul emişti. Çünkü içindeki umudu görmüştü. Sonunda bunu Will’in de görmesini sağladı:

Sana savaşı sorsam Shakespeare’den alıntılar yaparsın.
Ama hiçbir zaman bir arkadaşının kafası kucağına düşmedi. Bunun ne demek olduğunu bilemezsin.
Sana kadınları sorsam neleri sevdiğin hakkında bir sürü şey söylersin. Hatta bir kaç kere yatmışsındır da.
Ama bir kadının yanında uyanmanın ve mutlu olmanın ne demek olduğunu söyleyemezsin..

Sana aşkı sorsam sonelerden alıntı yapacaksın; ama bir kadının karşısında tamamen savunmasız kalmadın.
Sana gözleriyle hükmedecek birini görmedin.
Tanrı’nın seni cehennemden kurtarması için indirdiği melek olduğunu düşünmedin.
Onun meleği olmak nasıl bir şey bunu da bilmiyorsun.
Bir aşkı sonsuza dek paylaşmayı.
Gerçek kayıp ne demek bilmiyorsun.
Çünkü hiç bir şeyi kendinden daha fazla sevmedin.
Birini bu kadar sevmeye cesaret bile edememişsindir.

Sırf oliver twist’i okudum diye hayatının ilk dönemlerinde neler hissettiğini anlayabilir miyim?
Bu seni anlatır mı?
Sırf kitap okudum diye seni anlayamam.
Belki büyük bir fırtınanın ortasındasındır.
Dalgalar küçük kayığının üzerinden geçiyordur.
Küreklerin kırılmak üzere.
Belki de yapman gereken kayıktan inmek…

İyi seyirler!

Serinletici Sinema Kulübü puanı:

Fragman:

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...