Dünya’nın Derinliklerine İniliyor

Share

Kendi dünyamız hakkında hala çok az şey biliyoruz. JAMSTEC araştırmacıları, sondaj gemisiyle dünyamızın mantosunu araştırarak, volkanik faaliyetler ve mikrobik yaşamı inceleyecek.

Japonya Denizcilik Dünyası Bilim ve Teknoloji Ajansı’ndan bir araştırmacı ekibi, 2020’lerde Dünya’nın mantosunu araştırmak istiyor. Araştırmanın ana hedefi ise volkanik fenomeni anlamak ve gezegenin kabuğunun derinliklerinde mikrobik yaşam olup olmadığını görmek.

Chikyu: Sondaj gemisi

Bilim insanları her ne kadar dünya dışı gezegenlere yönelik araştırmalarını genişletiyor olsa da, dünyamızla ilgili halen bilmediğimiz çok şey var. Japon Denizcik Yer Bilimi ve Teknolojisi Ajansı (JAMSTEC) ‘nden bir grup bilim insanı, Dünya’nın mantosunu, “Chikyu” adı verilen büyük sondaj gemisi, araştırmayı planlıyor.

JAMSTEC ekibi sondaj çalışmasını 2020’li yıllarda yapmak istiyor. Bunun için potansiyel su altı delik alanlarını keşfetmeleri gerekiyor. Bu yılın Eylül ayında Hawaii’nin kuzeydoğusunda bulunan sularda denizaltı araştırma gemisiyle ön çalışma yapılacak. Ön çalışma sonrasında projenin hayata geçirilebilmesi için 542 milyon dolarlık yatırım gerekiyor.

Okyanus kabuğunu delmek daha pratik

Okyanus kabuğunu delerek geçmek, kıta kabuğundan daha ince olduğu için daha pratiktir. Mantoya ulaşmak için Chikyu’nun sondajı 4 km su ve 6 km kabuktan geçmelidir.

Manto, yerkürenin toplam hacminin yüzde 80’den fazlasını meydana getirir. Mantoyu keşfetmeye yönelik yapılan araştırmalar ile volkanik aktiviteyi etkilyen faktörler belirlenebilir. Araştırmacılar ayrıca, kabuğun okyanusal kabuk ile yeryüzü örtüsü arasındaki sınırı araştırarak bu sınırın nasıl oluştuğunu anlamak istiyorlar. Bunun dışında bilim insanları gezegenin derinlerinde mikrobik hayatın olup olmadığını da öğrenmek istiyorlar.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...