Apple, Kan Şekeri Ölçmeye Hazırlanıyor

Share

Apple’ın Steve Jobs zamanında başlatılan gizli bir proje üzerinde çalıştığı ortaya çıktı. İnsanların kan şekerini sensörler yoluyla ölçebilen bu projenin ne şekilde hayatımıza gireceği ise henüz netlik kazanmış değil. Ortaya çıkan yeni detaylara göre Apple bu gizli projesi üzerinde yıllardır mesai harcıyor.

Aslında Apple bu projesini ilk olarak Apple Watch ile birlikte kullanıcılara sunmayı düşünmüş. Fakat bu teknolojinin doğru sonuçlara istenilen düzeyde yaklaşamaması üzerine, kan şekeri ölçüm modülü Apple Watch’tan çıkartılmış.

Cupertino merkezli şirket bu konuda önemli bir yatırım yapmış durumda. Zira Medtronic gibi tıbbi kökenli firmalardan birçok kişi de Apple bünyesine katılmış. Fakat şu anda ortaya somut bir cihaz bulunmamakta.

Bilindiği üzere kan şekeri glikozmetre olarak adlandırılan cihazlar yardımıyla ölçülmekte. Bu cihazlar son derece ucuz olsa da, tek kullanımlık olarak satılan test şeritleri işin maliyet boyutunu oldukça arttırıyor. Tabi ki her kullanımda vücudunuzdan bir nebze kana ihtiyaç duyulması da işin cabası.

Bugüne kadar kan almadan sensörlerle kan şekeri ölçebilme işi birçok firma tarafından gündeme getirildi. Bahse konu teknolojiye en çok yaklaşan firma ise DexCom oldu. DexCom glikoz seviyesini izlemek için bir uygulama ile kullanılan FDA onaylı sensörlerden oluşuyor. Fakat bu cihazında kalibrasyon ayarlaması için yine kana ihtiyaç duyuluyor.

Öte yandan Google’ın da gözdeki kan şekerini ölçen kontakt bir lenz üzerinde çalıştığını biliyoruz. Sonuç olarak bu alanda önemli çalışmalar devam etmekte ve bu çalışmalarını tam anlamıyla tamamlayan ilk şirket önemli bir kar elde edecekmiş gibi görünüyor.

CNN

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...