Domuzdan İnsana Organ Nakli Yakın

Share

Dünyanın en büyük domuz üreticisi Smithfield Foods, domuzları sadece yenmek üzere yetiştirmiyor. 12 Nisan’da açıklama yapan şirket, domuzları insanlara organ ve doku sağlamak gibi tıbbi amaçlarla kullanmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Şimdiye kadar herhangi bir domuzdan insana başarılı bir organ nakli gerçekleşmedi. Fakat son zamanlarda teknolojide yaşanan gen düzenlemesi gibi yenilikler, bu olasılığı daha muhtemel kılıyor. Bir domuzun kalbinin ya da karaciğerlerinin insana nakledilebilmesi için bazı genlerin değiştirilmesi gerekiyor. Smithfield Bioscience’ın başkan yardımcısı Courtney Stanton, domuzların kalp gibi boşa giden organlarını insanlara yeni organlar sağlamak için kullanmayı ümit ettiklerini belirtti. Stanton, “Her şeyden önce biz bir yiyecek şirketiyiz. En büyük sorumluluklarımızdan biri hayvanın tamamını kullanmak ve israfı en aza indirmek. Domuzun yemeye uygun olmayan birçok kısmı var. Bu kısımları tıbbi amaçlarla kullanmak için çalışıyoruz.” dedi.

Çeşitli engeller söz konusu

Smithfield yılda ortalama 16 milyon domuz öldürüyor. Şirketin amacı domuzların kullanılmayan parçalarını araştırmacılara ve sağlık hizmetleri şirketlerine satmak. Stanton, insanlar ve domuzlar arasında, DNA’larımız ve sindirim organlarımız gibi alanlarda çarpıcı benzerlikler olduğunu söylüyor. Domuzlardan insanlara yapılması planlanan organ nakillerinin önündeki en büyük engel, domuzların genlerinin virüslerle kodlanmış olması. Bu da hastalıkların insanlara bulaşma ihtimalini artırıyor. İkinci engel ise bağışıklıkla alakalı. Eğer domuzdan alınan organ insana nakledilirse, bağışıklık sistemi organı reddedebilir. Stanton, “Bu yeni araştırmanın henüz ilk aşamalarında olsak da organ nakli ve yaralanma tedavisi için çeşitli teknolojiler üretmeyi amaçlıyoruz.” diyor.

Science Alert, Dünya Halleri

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...