Kendinizi Mutlu Etmenin 5 Yolu

Share

Kendinden Kaçarken Yakaladım Seni / Mutluluk Kılavuzu adlı kitabın yazarı Dr. Ebru Nurluoğlu’dan kendinizi mutlu etmenizi sağlayacak 5 yol…

1. Mutluluğunuza Sahip Çıkın

juu

Mutluluğunuzu dışarı bağımlı hâle getirmeyin. Bırakın başkalarını. Kendinize odaklanın. Kendinizi dinleyin. Arkadaşlarınızdan, sevgilinizden ya da ailenizden medet ummak yerine kendi içinizdeki güce sahip çıkın. Hayatınızın sorumluluğunu kendiniz alın. Kurban rolünden çıkın. Birisi size yardım edecekse zaten eder. Etmezse de üzülmeyin. Gücünüze sığının.

2. Şükür Farkındalığını Geliştirin

Kaybettiklerinize ya da sizde olmayanlara hayıflanmak yerine elinizdekilerin tadını çıkarın. Pek çok konuda şanslı olduğunuzu fark etmek için neleriniz var bir düşünün. (İki kol, iki bacak bile hayatta şükretmek için yeterli…) İnanmıyorsanız hastaneleri, şehrin en kenar mahallelerini ve mezarlıkları dolaşın. Yaşamın size sunduğu iyi şeyleri kendinize hatırlatın.

3. Beden, Zihin ve Ruha Özenin

‘Beden, zihin ve ruh’ üçlüsü ayrı ayrı olduğu kadar, bir bütün olarak da ele alınır. Üç D’yi (devinim, düşünce, duygu) ifade eden ‘beden, zihin, ruh’ üçgenine özen gösterin. Duygusal ve ruhsal dünyanız için hayatınıza birer ruhani ritüel sokun (meditasyon yapmak, şükretmek, enerji çalışmalarına katılmak gibi.) Size hizmet etmeyen karamsar düşünceleri uzaklaştırmak için odağınızı daha olumlu konulara kaydırmayı, kendinize bir özyönetim oyunu hâline getirin. Gereksiz olumsuzluklara takılı kaldığınızda ise kendinize bir liste tutun. Kendinize ne kadar eziyet ettiğinizi böylece gerçekçi olarak gözlemleyin.

4. Hayatınızı Sadeleştirin

Size ağırlık yapan, zamanınızı çalan, istemediğiniz ve zorunlu olmadığınız her şeyden kaçının. Gereksiz sorumluluk, iş, eşya, giysi, harcama; hepsini evinizden, ofisinizden ve hayatınızdan çıkarın.

5. Kendinizi ve Başkalarını Affedin

Mutlu olduğunu söyleyen insanlar arasında geçmişte oldukça kindar bir yapıya sahip olduğunu dile getirenler var. Affetme alışkanlığı size zihnen, ruhen ve bedenen hafiflik getirecektir. Affetmemenin en büyük zararı kişinin yine kendisinedir. İlişkinizde yanlış seçim yaptığınızı düşünüyorsanız sevgilinizin hareketlerine daha çok kızarsınız. Çünkü hem kendinize hem de ona kızma eğiliminiz artar. O yüzden affetmesini bilin.

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...