Konuşmadan etkileme sanatı

Share

Karşınızdakilerle hiç konuşmadan da sürekli bir iletişim halinde olduğunuzu biliyor musunuz? Kaldırımda karşınızdan gelen kadının yanından geçerken yaptığınız manevra, kızgın olduğunuz kardeşinizin yanında göğsünüzde kavuşturduğunuz kollarınız veya hoşlandığınız erkekle konuşurken vücudunuzun ona doğru dönmesi…

Bunlar ve bunun gibi fark etmeden, hislerimize göre yaptığımız hareketler bizim yerimize bir mesaj iletiyor. Hayatımızın ilklerinde bu nedenden dolayı istediklerimizi elimizden kaçırmamak ve mutluluğu elde etmek için sözsüz iletişimi de yöneterek ilk kez görüştüğümüz birini daha hiç konuşmadan olumlu etkilemek mümkün.

539fd6aef347d_-_cos-03-business-woman-standing-at-desk

Dedikleri gibi, “Role uygun giyinmek gerek”. Yani iş görüşmesine veya ilk kez buluştuğunuz birinin yanına gittiğiniz zaman etkileyici görünmek istiyorsunuz; ama onların karşısına eşofmanla çıkarsanız amacınıza ulaşmanız çok ama çok zor. İş görüşmesine gidiyorsanız, neon renkler veya abartılı aksesuarlar gibi karşınızdakinin dikkatini dağıtmazken başvurduğunuz iş dalına uygun bir silüet tercih etmeniz gerek.

Aynı şekilde, aşk hayatınızda güller açtıracağını umduğunuz kişiyle ilk buluşmanızda da adliyeye gitmek üzereymişsiniz gibi bir tayyör-etek takımı giymeniz ilişkinin başlamadan bitmesine bile neden olabilir.

Beden diline dikkat etmek gerek, aynı şekilde duruş şeklimize de. Çünkü fark etmeden hepimizin gün içinde omuzlarının öne düştüğü ve kambur durduğu halleri oluyor, kimi için bu genel duruş halini almış ve duruş bozukluğu sorununu yaratmış olsa da sağlık anlamındaki etkilerinin yanında böyle bir duruş sosyal hayatı da olumsuz etkiliyor.

Zira, kendine güvenen ve enerjik birinin duruşu dik ve geride omuzlarla dik bir sırt postürü. İnanmıyorsanız dediklerimizi deneyebilirsiniz de. İlk kez gideceğiniz iki arkadaş veya iş ortamında bu iki farklı postürü deneyin. Hangisinde olumlu geri dönüşler aldığınızı görünce bizi çok iyi anlayacaksınız.

Elle

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...