2018 Model Fiat 500L

Share

Aradan geçen yaklaşık iki yıllık bir zaman zarfının ardından elden geçirilen 500L ailesi yerinde yapılan geliştirmelerle elini güçlendirerek yoluna devam ediyor.

FIAT’ın en “hareketli” ailesi olan 500’ün büyük versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz 500L uzun zaman sonra geliştirme ekibinin radarına girmiş şekilde karşımıza çıktı. Markanın dış ve iç tasarımla birlikte yüzde 40 oranında parçada tamamen yeniliğe gittiğini açıkladığı bu makyaj operasyonunda 500L üzerinde en çok eleştirilen noktalara odaklanıldığını görüyoruz. Bağlanılabilirlik ve multimedya açısından da eli çok daha güçlenen 500L ailesinde her çeşit kullanıcı tipinin ilgisini çekmek ana parola olarak varlığını devam ettiriyor.

Tasarım – Donanım

Urban, Cross ve Wagon olmak üzere üç farklı versiyonda kullanıcılarla buluşan 500L ailesinde yapılan değişimlerin her versiyonda ayrı ayrı ve ihtiyaç duyulan noktalar üzerine yapıldığını söyleyebiliriz. Baktığımızda ailenin araziye dönük versiyonu olan Cross‘ta 25 milimetrelik yükseklik iyileştirmesi, yeni nesil tampon, yan korumalıklar ve Normal-Traction+ (kaygan zeminlerde kayıpsız kalkış sağlar.) ve Gravity olmak üzere üç farklı sürüş moduyla birlikte geldiğini görüyoruz. FIAT’ın kalabalık ailelerin dikkatini çekmek isteği 500L Wagon‘da opsiyonel olarak yedi koltuk konfügrasyonu bu anlamda öne çıkıyor. 4,38 metrelik uzunluğuyla en kompakt yedi kişilik otomobillerden biri olan bu versiyonda ve Urban’da yapılan en karakteristik yenilikse ışıklandırma grubunda.

Küçük detaylara önem veren kullanıcıları mutlu edecek olan bu geliştirmede LED gündüz farlarının “500” logosunda kullanılan “0” rakamlarının sembolüne büründüğünü görüyoruz ki bu detay eklenen krom parçalar ve elden geçen tamponlar, sis farları ve ızgarayla birleştiğinde aracın görünümüne tazelik katan önemli elemanlar arasında. Renk seçeneği açısından da adeta cenneti vadeden FIAT farklı tavan renk seçeneğiyle birlikte 37 kombinasyonu kullanıcıların tercihine bırakıyor.

Aracın içerisine girdiğimizde bizleri devrimsel bir yenilik karşılamasa da FIAT’ın burada da güncel ihtiyaçları karşılayacak noktasal yenilikler yaptığını söylemek mümkün. Direksiyondan başlayan bu değişim içeriye eklenen krom detayların artırılması, standart olarak sunulan 3,5 inçlik renkli ekrandaki grafiklerin iyileştirilmesi, opsiyonel 7 inçlik multimedya ekranın (Apple CarPlay ve Android Auto destekli) son versiyonla birlikte gelmesi ve otonom acil frenleme sistemi gibi parçalar bu anlamda öne çıkan ve aracın elini güçlendiren yenilikler arasında karşımıza çıkıyor. Son olarak kullanıcıların Mopar aksesuar desteğiyle birlikte 92 farklı seçenekle araçlarına ek parçalar alarak kişiselleştirebildiğini de hatırlatmakta fayda var.

Motor

Güç ünitesi bazında da oldukça zengin olan 500L ailesinin benzinli motor ayağında 95 ve 120 beygir güç üreten 1.4 litre ve 105 beygir güç üreten 0.9 litre TwinAir seçenekleri sunuluyor. Dizel motorlara baktığımzda da 1.3 ve 1.6 litrelik Multijet motorların devam etmekte olduğunu görüyoruz. LPG’li versiyon ise 1.4 litre hacim ve 120 beygir güçle birlikte geliyor. Kullanıcıların otomatik şanzımanı opsiyonel olarak satın alabileceği araçlarda beş ve altı ileri değerli manuel şanzımanlar standart olarak sunuluyor.

Log

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...