Markafoni Neden Kapandı?

Share

Bir “merakla” başladı Markafoni.

Davetiye ile giriliyordu siteye, herkesi almıyorlardı. Özel alışveriş klübü havası yaratmışlardı. Etkisi tam anlamıyla viral oldu. Sektörde online alışverişte Gittigidiyor ve Hepsiburada’dan sonra ilk defa başka bir site liderliğe oturuyordu. Dünyada bu konsepti ilk kez Fransa’da Vente Privée isimli site yapmıştı. İşte Markafoni o konseptin klonuydu. Küçük bir sermayeyle kurulmuştu anca zamanlaması çok iyiydi. 2008 ekonomik krizinden stokları şişen firmalar bir anda stokları eritme fırsatı buldular. Talebin aşırı artmasıyla klon Markafoni’nin de klonlarının (Limango, Trenyol vb) çıkmasıyla birlikte davetiye sistemi kalktı. Pasta büyüdü ama dilimler küçüldü. Maliyetli TV reklamları başladı. Kampanyalara herkes erişebilir oldu, talep daha da arttı.

Ancak sonra bir şeyler değişti. Mesela piyasada outlet ürün kalmadı. Özellikle bu tarz satışlar perakendeciyi vurdu, fiyatlar yüzünden isyanlar çıktı. Sert tepkiler toptancılara geri adım attırdı. Yerine dandik markalar çıkmaya başladı. İnsanların ilgisi azaldı.

Pazarlama zorlaştı. Firmalardan gelen kampanya mailleri arttıkça insanlar mail list’lerden çıkmaya ya da açmamaya başladı. Bunlara ek sms ve mailing yasası çıktı. Bu tarz izinli/izinsiz pazarlama yapan firmalara ağır darbe oldu.

E-ticaret kanunu değişti. Önceden adam çöp mal aldığında bile iade etmiyordu. Nasıl edeceğini bilmiyordu, iade etme hakkı olup olmadığından bile haberi yoktu. Yeni yasayla şartsız keyfi iade edebileceğini öğrendi.

Yüksek komisyon ödemek istemeyen büyükler mallarını kendi sitelerinden ya da daha uygun komisyon ödeyebilecekleri platformlara taşıdılar. Bu hamle daha karlı satış, daha uygun fiyat, daha hızlı kargo yani daha kaliteli hizmeti getirdi. E-ticareti öğrendiler.

En önemlilerinden biri de sektöre çok güçlü yatırımla üçüncü bir büyük girdi. N11 insanların alışkanlıklarını değiştirdi. O kadar değiştirdi ki Markafon birkaç ay önce N11’de kampanya yaptı. Bu, bir şeylerin ters gittiğinin işaretiydi.

Basit bir kıyaslama yapalım. N11 platformunda Markafoni aynı hizmeti verince memnuniyet puanı ancak %69 oluyor. İnsanlar yavaş kargo istemiyor, marka diye çöp ürüne para vermiyor artık. Kullanıcı deneyimleri en önemli konu haline geldi.

Sonuç olarak Markafoni Türkiye’de bir devri açtı, bir devri kapattı. Batmadıklarına eminim, sadece artık işler çok yavaşlamıştır ondan kapatıyorlardır. Sina afra kazanacağını kazandı. Hayatı boyunca iş yapmasa yetecek parası da vardır. Neden devir etmediklerini de hala merak ediyorum?

Ekşi – Noirhaze

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...