Komadaki Hastayı Arayabilmenizi Sağlayan Hoparlörler

Share

Koma çok bilinmezli bir denklem, hastaların uyanıp uyanmayacağı, o sırada ne hissettikleri hep bir soru işareti. Ancak, konu ile ilgili yapılan çalışmalar; sevdiklerinin seslerini duymanın komadaki hastaların bilinçlerini kazanmasına yardımcı olabildiğini söylüyor. Uzun yıllar süren komalardan uyanıp o süreçte tüm konuşmaları duyduğunu belirten hastalar da var.

278881527592e83f68904b1.32026138_n

Dolayısıyla, bu durumdaki hastalarla konuşmak, bazen tek taraflı bir şey olduğu duygusunu uyandırsa da asla beyhude bir çaba değil. Ancak özellikle de çok uzun süreli komalarda, günlük hayat ve hastane kuralları bunu biraz zorlaştırıyor; her gün hastaneye gitmek imkansız hale gelebiliyor, bir kişi gitse diğerleri gidemeyebiliyor.

Panasonic ve Grey Ecuador bu duruma yardımcı olabilecek bir çözümle geliyor: “Talk to Me” Talk to Me, Panasonic’in standart stereo Bluetooth hoparlörlerinden. Hasta yatağının iki yanına yerleştiriliyor. Ancak standart hoparlörlerden en önemli farkı bu değil; içerisine yerleştirilen GSM çipi.

Bu çip sayesinde, her hastanın kendine özel bir telefon numarası olabiliyor. Böylece aileler hastayı diledikleri gibi, diledikleri zaman ve sıklıkta arayıp, seslerini duyurabiliyor, onunla sohbet edebiliyor, hastaneye gelemeyen yakınlar da konuşma fırsatı bulabiliyor, günlerini ve hayatlarını anlatabiliyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...