Bırakalım ‘Doğa’ Yaşasın!

Share

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Aslında kutlanması gereken bir gün ama günümüzde çevreye ve doğaya verdiğimiz zarar göz önüne alındığında kutlanacak hiçbir şey yok ne yazık ki. Su kaynaklarımız tükeniyor, ağaçlar alışveriş merkezleri uğruna ziyan oluyor, hayvanlar iki parça kürk için katlediliyor. Bu güzel marifetler nedeniyle kendimizi kutlayalım, Dünya Çevre Günümüz kutlu olsun!

adelie_penguin-1

‘Gelecek nesillere yaşanabilecek bir dünya’ lafını herkes çok seviyor. Popülaritesi bir hayli fazla; bu lafı duyduğumuz anda alkışlamaya başlıyoruz. Laf güzel olmasına güzel de icraat yok insanoğlunda. Gelecek nesillerin katili oluyoruz göz göre göre. Onlara hastalıklı, bakıma muhtaç, yok olmaya yüz tutmuş bir doğa bırakıyoruz. Fazlasıyla yara almış, fazlasıyla yıpranmış… Yardım eli uzatan bir ‘doğa ana’ var karşımızda. Saygı ve sevgi bekliyor hepimizden. Biraz da anlayış…

Ne istiyoruz biz ağaçlardan, bu güzel hayvanlardan, mis gibi havadan? Neden hep bir katliam peşindeyiz? Adım attığımız yer çevre kirliliği! Ekosistemi yerle bir ettik, dünyanın dengesi alt üst oldu. Şehirlerin içinde görebildiğimiz tek bitki ofislerimizdeki kaktüsler. En son ne zaman bir ormanın havasını içimize çektik hatırlamıyoruz bile.

O yüzden de bugün doğayı hatırlayalım. Ağaçların etrafında koşturduğumuz zamanları hatırlayalım. Kuş cıvıltısı ve güneş ışıltısıyla uyandığımız zamanları hatırlayalım. Hatırlayalım ve yarınlar için doğayı koruyalım. Bütün bunlar bir rüyaya dönüşmeden bu yok etme zihniyetinden vazgeçelim.

Yeşil sadece bir renk değildir. Yeşil, yaşam demektir. Biyoloji sadece bir dersten ibaret değildir. Biyoloji, hayat demektir.

Bütün canlıların, bizim kadar bu hayatı yaşamaya hakkı var. Bırakalım da doğa nefes alsın…

Not: Günün anlam ve önemine uygun bir de film önerimiz var sizler için. Filmimizin adı Wall-E. İnsanların doğaya verdiği zararı telafi etmeye çalışan çevreci robot Wall-E’nin hikayesini izleyin ve hayran olun. Tabii bir de ‘lütfen duyarlı olun’.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...