Toyota-Tesla Ortaklığı Sona Erdi

Share

Toyota Motor Corp. Kaliforniyalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın yüzde 1,43 hissesine sahipti. Cumartesi günü yapılan açıklamada, Toyota’nın bu hisseleri sattığı ve iki şirket arasındaki iş birliğinin de sonlandığı ifade edildi.

2010 yılında Toyota, Tesla’dan 50 milyon Dolar değerinde hisse satın almıştı. Otomobil şirketleri ABD’de daha çevre dostu araçlar üretmeyi amaçlarken, Tesla Kaliforniya’da Toyota’nın atıl durumdaki bir fabrikasını 42 milyon Dolar’a satın almıştı. İki şirket Kanada’da birlikte çalışarak 2011’de Toyota RAV4’ün elektrikli versiyonunu geliştirmişti. 3 yıl içinde 2 bin 500 adet ürün satan şirketler kültürel çatışmalar ve araçların geri çağrılması gibi sorunlarla boğuşmuştu.

Başlangıçta herkes memnundu

2010’un Mayıs ayında, iki şirketin ortak çalışmaları başladığında Elon Musk bu ortaklığı ‘tarihi’ olarak nitelendirmiş ve Toyota’ya her zaman hayran olduğunu belirtmişti. Toyota’nın Başkanı Akio Toyoda ise Tesla Roadster’ı denediğinde “Geleceğin rüzgarını hissettim” demişti.

Toyota Kasım 2016’da kendi elektrikli araç ünitesini kurdu ve şirket yakında elektrikli araç satışına başlamayı hedefliyor.

Tesla’nın hisseleri bu yıl içinde yüzde 60 değer kazandı.

Kaynak: Bloomberg, Dünya Halleri

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...