F1: Kanada’da Hamilton Kazandı, Mercedes Duble Yaptı

Share

2017 Formula 1 şampiyonasının 7. yarışı olan Kanada GP’yi Lewis Hamilton kazanırken, Mercedes 1-2 yaparak maksimum sonucu aldı.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Hamilton, ilk virajda pozisyonunu korumasının ardından çok rahat bir yarış çıkararak Kanada’da 6. kez kazanmayı başardı.

Hamilton, bu zaferle şampiyona lideri Sebastian Vettel’le farkı kapatmayı başardı. Mercedes, diğer piltou Valtteri Bottas’ın ikinciliği ile Kanada’dan duble sonucuyla ayrıldı.

Kanada’da podyumu tamamlayan isim Red Bull’dan Daniel Ricciardo oldu. Yarışın son bölümünde Ricciardo ile Force India ve Ferrari sürücüleri arasında yakın mücadele oldu.

Force India’dan Perez, pit stoplardan sonra arkasında kaldığı Ricciardo’yu çok yakın farkla takip etse de bir türlü geçmeyi başaramadı. Aynı şekilde onu takım arkadaşı Esteban Ocon takip etti. Ocon, ilk bölümde uzun süre pistte kalmasıyla pite geç geldi ve lastik avantajı sağladı ancak buna rağmen takım arkadaşını hem geçemedi, hem de takımdan geçme izni alamadı.

Force India’ların bu tutumu, ilk turda yaşadığı temas nedeniyle geri plana düşen Ferrari pilotu Sebastian Vettel’e yaradı. Erken pite gelerek ön kanat değiştiren ve 18. sıraya, yani sonunculuğa düşen Vettel, son bölümde ultra yumuşak lastiklere geçti. Vettel, farkı kapattıktan sonra sırasıyla Force India sürücülerini geride bıraktı. Bu esnada bir kez pist dışına taşan Vettel, Ricciardo’nun 0.6 sn arkasında 4. sırada yarışı tamamladı.

Takım arkadaşının geçmesine izin vermeyen Perez 5. olurken, Ocon 6. sırayla yetinmek zorunda kaldı.

Vettel gibi son bölümde pite gelen Kimi Raikkonen, ön grupla farkı kapatıyordu ancak tam atak yapacağı pozisyona gelirken son şikanda freni kaçırarak pist dışına çıktı ve Vettel’e geçildi. Raikkonen, o noktadan sonra aracında oluşan sorunu çözmeye çalıştı.

Renault pilotu Nico Hulkenberg, güçlü bir yarışın ardından 8. olurken onu kendi evinde yarışan 18 yaşındaki Williams pilotu Lance Stroll takip etti. Sezon başından beri büyük eleştirilere maruz kalan Stroll, kendi evinde puanla tanışmayı başardı.

Kanada’da son puan McLaren’dan Fernando Alonso’ya gidecek gibi görünüyordu ancak talihsizlikler şampiyon sürücüyü bırakmıyor. Son 2 tura kadar 10. sıradaki yerini koruyan Alonso, motor sorunuyla yarışa erken veda edince son puan Haas’tan Romain Grosjean’ın oldu.

Renault ile sıkıntılı bir sezon geçiren Jolyon Palmer 11. olarak puanı kıl payı kaçırırken onu Haas’tan Kevin Magnussen, Sauber’den Marcus Ericsson, McLaren’dan Stoffel Vandoorne ve Sauber’den Pascal Wehrlein takip ettiler.

Yarışı tamamlayamayan isimler Alonso ile birlikte Toro Rosso’dan Daniil Kvyat, Red Bull’dan Max Verstappen, Williams’tan Felipe Massa ve Toro Rosso’dan Carlos Sainz oldular.

Verstappen, harika bir startın ardından ikinci sıraya yükselerek yerini korusa da bir süre sonra aracındaki sorun nedeniyle kenara çekmek zorunda kaldı. Bu olay sonrasında sanal güvenlik aracı devreye girdi.

Formasyon turunda aracını kaldıramayan ve geriye düşen Kvyat, bol olaylı bir yarış geçirdi. Aracını geç de olsa çalıştıran Kvyat, yarışa son sıradan başlaması gerekirken normal pozisyonundan başlayınca önce pitten geçme cezası aldı. Yarış hakemleri bu cezanın hatalı olduğunu söyleyerek daha sonra 10 sn cezası verdiler. Pite geldiğinde cezasını çeken Kvyat’ın aracındaki lastikler bir türlü değiştirilemedi ve Toro Rosso sürücüsü sonunda yarışa veda etti.

Yarışın ilk turunda ise Massa ve Sainz yarış dışı kaldılar. Sainz, yanındaki Grosjean’ı görmeyerek onun üstüne sürünce temas yaşadılar ve kontrolsüz bir şekilde şikana giderek önündeki Massa’ya vurdu ve onun da yarışa erken veda etmesine neden oldu. Bu olay sonrasında güvenlik aracı yarışa girdi.

Sezonun 7. yarışının ardından Vettel’in pilotlar şampiyonasındaki liderliği devam ederken, Hamilton farkı 12’ye düşürdü. Takımlar şampiyonasında ise duble yapan Mercedes, Ferrari’nin 12 puan farkla önüne geçti.

Sezonun 8. yarışı olan Azerbaycan GP 25 Haziran’da gerçekleşecek.

Motorsport

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...