Elon Musk, Mars Planını Halka Açtı

Share

Geçtiğimiz yıl, Elon Musk Mars’ı kolonileştirme ve insanların yaşamına uygun hale getirme planlarını açıklamıştı. Şimdi bu plan, bazı güncellemelerle birlikte, herkesin erişimine açık olarak yayımlandı.

Mars’ta yaşamı mümkün kılmak için en önemli faktör maliyet olduğundan, plan bu konuya odaklandı. Musk konu hakkında “Eğer tek bir kişinin bilet fiyatı 10 milyar Dolar olursa, kendi kendine yetebilen bir medeniyet yaratmak mümkün olmaz.” diyor. Musk’a göre hedeflenmesi gereken bilet fiyatı kişi başına 200 bin Dolar. Bu rakam, ABD’de ortalama bir ev satın almak için gerekli bedel göz önünde bulundurularak ileri sürülüyor. Yazıda Musk, maliyetin nasıl düşürülebileceğine dair açıklamalarda bulunuyor.

İkinci versiyon geliyor

Ancak ilk versiyondaki açıklamalar yeterli gelmediği için Elon Musk dün attığı bir tweet’te, planın ikinci versiyonunun da yakında yayımlanacağını açıkladı. Musk’a göre ilk versiyonun en temel eksikliği, dev roketlerin geliştirme ve işletme maliyetinin belirlenmesi. SpaceX geçtiğimiz dönemde, yeniden kullanılabilen roketler geliştirme konusunda uzmanlaşmış olsa da Mars’a insan taşıyabilecek roketler için çok daha fazla çalışma yapmak gerekiyor.

Planın ilk versiyonuna göre Mars’a gidecek araç bir roket ve bir uzay gemisinin bir arada çalışmasıyla oluşuyor. Buna Gezegenlerarası Ulaşım Sistemi (ITS) adı veriliyor. ITS maliyetini azaltmak özellikle önemli çünkü Musk yolculuğun maliyetini kişi başına 200 bin Dolar’la sınırlandırdı. Toplamda bin civarı ITS gemisi olması ve her birinin 100 ya da daha fazla insan taşıması planlanıyor. Roketler her 26 ayda bir Dünya ile Mars yolculuğa uygun konumlara geldiğinde gönderilecek.

“Referans işlevi görüyor”

New Space Genel Yayın Yönetmeni Scott Hubbard, bu bilgilerin ücretsiz olarak dağıtılmasının önemini vurgulayarak “Bu belge sadece SpaceX’in vizyonunu görmemizi sağlamakla kalmıyor ayrıca gelecekte yapılacak çalışma ve planlamalar için de değerli bir arşiv referansı işlevi görüyor.” şeklinde konuştu.

Elon Musk “Çok büyük bir risk var. Maliyet çok yüksek olacak. Başarısız olma ihtimalimiz de oldukça yüksek ama elimizden geleni yapacağız ve mümkün olduğunca ilerlemeye çalışacağız. Herkese bu bilgilere erişim imkanı vererek başarı ihtimalimizi oldukça artırdık.” diye konuştu.

Futurism, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...