Azerbaycan GP: Olaylı Yarışı Ricciardo Kazandı

Share

2017 Formula 1 Şampiyonası’nın 8. yarışı olan Azerbaycan GP’de kazanan isim sürpriz bir şekilde Red Bull pilotu Daniel Ricciardo oldu.

Yarışa 10. sıradan başlayan Ricciardo, ön grupta yaşanan olayları ve alınan cezaların ardından bir anda kendisini sürpriz bir şekilde liderlikte buldu ve yarış sonuna kadar yerini koruyarak bu sene ilk zaferini kazandı. Ricciardo böylece 2016 Malezya GP’den beri ilk zaferini kazanırken toplam zafer sayısını 5’e çıkarmış oldu.

Yarışın sürpriz sonuçlarından birisini Williams’ın çaylak pilotu Lance Stroll aldı. Kırmızı bayrakla durdurulan yarışın ardından 4. sırada bulunan Stroll, önündeki Hamilton’ın yaşadığı sorun sonucu pit yapması ve Vettel’in 10 sn dur kalk cezası almasıyla bir anda kendisini 2. sırada buldu. Stroll, damalı bayrağa kadar yerini korusa da son birkaç metrede arkasından gelen Valtteri Bottas’a geçilmekten kurtulamadı. Buna rağmen Stroll, 3.lükle podyuma çıktı ve 18 yaş, 239 gün ile çaylak sezonunda en genç podyum kazanan pilot rekorunu ele geçirdi.

Yarışta son anda 2. sırada tamamlayan isim Mercedes pilotu Valtteri Bottas oldu. İlk turda yaşadığı kazanın ardından 1 tur geriye düşen Bottas, harika yükselişin ardından 3. sıraya kadar geldi. Arada 12 saniyenin üzerinde fark olmasına rağmen Bottas, istikrarlı bir şekilde Stroll ile farkı kapattı ve damalı bayrağa gelirken, sadece 0.1 sn önde yarışı tamamlayarak 2. oldu.

Podyum mücadelesinin arkasında şampiyonluk mücadelesi veren ve sert yarış çıkaran Ferrari pilotu Sebastian Vettel ile Mercedes pilotu Lewis Hamilton yer aldılar.

Olaylardan uzakta duran bu ikili, kırmızı bayrakla yarışın durdurulmasından önce güvenlik aracı arkasında gergin anlar yaşadılar. Lider Hamilton, arkasındaki grubu çok fazla yavaşlatıyordu. Bir noktada durma noktasına gelen Hamilton’a Vettel yanına gelip tekerleğine temas ederek “sert” tepki gösterdi ve sonunda ceza aldı.

Yarışın tekrar başlamasının ardından Hamilton liderliğini korurken, kokpit etrafındaki kafalığın gevşeyip çıkmaya başlamasıyla pite gelmesi yönünde talimat alarak büyük hayal kırıklığı yaşadı. Hamilton’ın üzüntüsü, Vettel’in kendisine yaptığı hareketle 10 sn dur kalk cezası almasıyla biraz olsa hafifledi. Zorunlu pit stopların ardından Hamilton 9. sırada yarışa dönerken Vettel onun hemen önünde dönmeyi başardı ve avantaj sağladı.

Bu iki sürücünün pozisyonu yarış sonuna kadar değişmezken 4 ve 5. sırada yarışı tamamlamış oldular.

İyi bir hafta sonu geçiren ancak yarışta aradığını bulamayan Force India’da Esteban Ocon 6. olurken onu Haas pilotu Kevin Magnussen, Toro Rosso pilotu Carlos Sainz takip ettiler.

Yarışa 19. sıradan başlayan McLaren sürücüsü Fernando Alonso, yarıştan önce söylediği gibi olaylardan uzakta durarak sorunsuz bir yarış çıkardı ve 9. sırada yarışı tamamladı. Alonso böylece kendisinin ve takımının bu seneki ilk puanlarını kazandı.

Azerbaycan’da son puanın sahibi Sauber’den Pascal Wehrlein oldu. Sauber’in diğer pilotu Marcus Ericsson 11. olarak puanı kaçıran ilk isim olurken yarışı tamamlayabilen son isimler Stoffel Vandoorne ve Romain Grosjean oldular.

Yarışın ilk turunda 2. sıradan başlayan Bottas ile 3. sıradan başlayan Raikkonen 2. virajda temas yaşadılar. Bu temas sonucunda Bottas’ın lastiği patladı ve son sıraya ve bir tur geriye düştü.

Raikkonen birkaç sıra kaybetse de ilk başta çok fazla hasar almamış gibi görünüyordu. Raikkonen o an Vettel, Perez ve Verstappen’in gerisine düştü.

İlk pitlere kadar Hamilton – Vettel farkı 3 saniyenin üzerine çıksa da iki sürücü ön tarafta rahat bir şekilde ilerliyordu.

Toro Rosso pilotları ilk turda talihsizlikler yaşadılar. 1. virajda pist dışına çıkan Daniil Kvyat, piste dönerken yanında takım arkadaşı Carlos Sainz vardı ve Kvyat’tan kaçınmaya çalışan Sainz, spin atarak geriledi. Puan mücadelesinde yarışı sürdüren Kvyat, 11. turda kalenin çıkışında teknik sorunla aracını kenara çekmek zorunda kaldı. Aynı turda 3. sıra için Perez’i zorlayan Verstappen motor sorunu yaşadı ve pite gelerek yarışa veda etti. Bu olaylar sonucunda güvenlik aracı yarışa girdi.

Güvenlik aracı uzun süre pistte kaldı ve bu süreçte lider grup yumuşak lastikler için pite geldiler. Pitlerin ve güvenlik aracının ardından Hamilton yerini korurken Vettel, 1. virajda geç fren yapan Perez’in baskısıyla karşı karşıya kaldı ancak yerini korudu. Raikkonen ise Massa ve Ocon’a geçilerek 6. sıraya geriledi.

Pistin bir çok yerinde parça olduğu için bir kez daha güvenlik aracı piste çıktı. Güvenlik aracı arkasında Vettel, önünde yavaş giden Hamilton’ın arkasına vurarak temas yaşadı. Bu olayın ardından kızan Ferrari pilotu, 15. viraj çıkışında çok yavaşlayan Hamilton’ın yanında gelerek sert bir şekilde Mercedes aracına vurdu ve aracın hasar görmesine neden oldu.

Güvenlik aracı çıktığında ön kanadı hasar alan Vettel, bir kez daha Massa ve Perez’e karşı savunma yapmak zorunda kaldı ve yerini korumayı başardı. Bu sefer 2. viraj çıkışında Force Indialar sorun yaşadılar. Ocon, Perez’i geçmeye çalıştı ve temas sonucu takım arkadaşının duvara vurmasına neden oldu.

Bu kaos nedeniyle pistte daha fazla parça oluştu ve önce güvenlik aracı devreye girdi, ardından yarış kırmızı bayrakla durduruldu. Perez ve sağ arka lastiğinde sorun yaşayan Raikkonen pitte yarışa veda etmiş gibi görünüyordu ancak 20 dakikalık bekleyişin ardından onlar da bir tur geride de olsa yarışa dönmeyi başardılar.

Yarış yeniden başladığında Hamilton lider, Vettel 2., Williams pilotları Massa ve Stroll 3 ve 4. sırada bulunuyorlardı. Massa, yarış başlamadan önce aracında bir sorun olduğundan şüphe ediyordu ve araçlar hızlandıkça sorun ortaya çıktı. Arka süspansiyonlarda yaşanan kırılma nedeniyle Massa sürekli yer kaybederek pite dönerek yarışa veda etti.

Ricciardo’ya galibiyeti getiren hamle, güvenlik aracından sonra tekrar başlayan yarışta ilk virajda iki pilotu birden geçerek 3. sırayı ele geçirmesi oldu.

Yarışa bir tur geriden de olsa dönmeyi başaran Raikkonen 14. sırada yarışı tamamlamış gibi göründü. Perez ise ondan önce pite dönerek yarışa veda etti.

Yarışı tamamlayamayan diğer isimler duvara vuran Renault sürücüsü Nico Hulkenberg, motor sorunu yaşayan Verstappen, Toro Rosso pilotu Kvyat ve Renault pilotu Jolyon Palmer oldular.

Sezonun 8. yarışının ardından Vettel 153 puanla pilotlar şampiyonasında liderliğini sürdürürken Hamilton onun 14 puan gerisine düştü. Ricciardo ise bu zaferle, Raikkonen’i geçerek 4. sıraya yükseldi.

Takımlar şampiyonasında ise Mercedes, Ferrari’nin önünde puan farkını 24’e çıkardı.

Sezonun 9. yarışı olan Avusturya GP 9 Temmuz’da gerçekleşecek.

Motorsport

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...