Çubuklu Dondurma 80 Yaşında

Share

İyi ki doğdun çubuklu dondurma! 80 yaşında olmasına rağmen modası geçmedi. Özellikle içi sütlü, dışı meyve aromalı buzlu dondurmaların nefis bir serinleticiliği var.

Güneş altında buz gibi dondurma. Bundan daha keyifli bir şey olabilir mi? İster ev yapımı ister köşedeki bakkal ya da süpermarketten satın alınmış olsun, serinleme ihtiyacını gidermek için çubuklu dondurma iyi bir seçenek. Peki nasıl bulundu?

80 yıl önce Theo Schöller kardeşi Karl ile birlikte “Karl Schöller Jopa” adlı dondurma fabrikasını kurdu. Fikir ilk kez Berlin’deki bir etkinlikte kendisine çubuklu dondurma ikram edilmesiyle ortaya çıktı. Bu çok yeni bir şeydi. Zira dondurma o güne kadar kaselerde sunuluyordu.

Böylece çubuklu dondurma ilk kez 1937’de endüstriyel olarak üretilmeye başlandı. Schöller’in ilk ürünün adı “Standard” idi. Dondurma 27x27x72 militre ölçülerinde ve köşeliydi. Onu 1956’da ikinci ürün olan “Lüks” çeşidi izledi: Üzeri çıtır çikolata kaplı vanilya dondurması. Bugün o ürün üretilmiyor olsa da fotoğraftaki oldukça benzeyen bir çeşidi.

Günümüzde ise akla gelebilecek her tat, şekil ve renkte çubuklu dondurma çeşidi var. Çubuklu dondurma çok pratik görünse de Almanlar arasında dondurmayı külahta ya da kasede tüketmek hala daha popüler.

Çubukta yemek pratik olsa da bu üstünüzü-başınızı batırmanıza engel olmuyor. Bazen üstü çikolata kaplı dondurmanın içindeki sütlü kısmı o kadar çabuk eriyor ki ısırdığınızda üstünüze bulaşmasını önleyemiyorsunuz. Onun için çabuk yemek de fayda var.

Bugün her yerde çubuklu dondurma satın almak mümkün olsa da evde yapmayı tercih edenlerin sayısı artıyor. Hem de bugün raflarda yerini yeni modellere kaptırmış çeşitlerinin kalıbını bulmak bile mümkün. Tıpkı bu buzlu parmak dondurmada olduğu gibi.

Külah dondurmalara kafa tutan çubuklu dondurmalar da var: Sağlıklı “Popsicle” diye de adlandırılan bu dondurmaları yapmak gerçekten çok basit. İhtiyacınız olan tek şey dondurma kalıbı. Daha sonra sevdiğiniz ürünleri karıştırıp kalıba ekleyin, birkaç saat dondurucuda bekletin ve tadını çıkarın. Örneğin: Portakal suyu, limon suyu, biraz bal, dekorasyon için birkaç dilim portakal.

Yüzde 96’sı sudan oluşan karpuzla çok kolay bir çubuklu dondurma yapmak mümkün. Karpuzları el büyüklüğünde kesin ve çubuklara takın. Sağlıklı serinleme garanti.

Evde yaptığınız kalıpları beğenmiyorsanız kendiniz de dondurma kalıbı tasarlayabilirsiniz. Üç boyutlu yazıcılardan elde edilen dondurmalara kendi imzanızı atabilirsiniz. Burada dondurmanın kendisi değil, kalıbı basılıyor tabii. Yazıcıdan elde edilen dondurma kalıpları aynı zamanda ambalaj görevi de görüyor. Ancak dikkat edin, onlar da diğer dondurmalar gibi çabuk eriyor.

Dondurma sadece lezzetli bir serinleticiden fazlası olabilir. Örneğin hiç yenilmeyecek çubuk dondurmalar var. Tayvan’da üç öğrenci ülkenin farklı yerlerinden biraz plastik, biraz diğer pisliklerin olduğu atık suları topladı ve dondurdu. Öğrenciler bu sanat çalışmasıyla insanların çevreye olan duyarlılığını artırmayı hedeflemiş.

CNN

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...