28 günde daha mutlu hale gelin!

Share

Mutsuz, negatif duygular profesyonel ve kişisel ilişkilerinizi ele geçirebilir ve kendinize olan saygınızı sarsabilir. Sizi nelerin mutlu ettiğine odaklanarak olumsuzluğu nasıl etkisiz hale getirebileceğinizi öğrenin.

1.Hafta: Günlük Tutun
Sizi en çok mutlu eden aktiviteleri, ilişkileri ve olayları kolayca ayırt edebiliyor musunuz? Her gün günlük tutmak sizi çok mutlu eder. Çalışırken müzik dinlemek, yakın bir arkadaşınızla sohbet etmek, ailenizle vakit geçirmek kadar basit olabilecek bu şeyleri not edin ve yavaş yavaş sizi mutlu eden şeylerin sıklığını artırmaya başlayın.

Bu adım öz farkındalık, günlük tepkileriniz ve duygularınız hakkında eleştirel düşünebilmeyle alakalı. Sadece neden bu şekilde hissettiğimizi anlayarak uzun süreli ve anlamlı değişiklikler yapabiliriz.

2. Hafta: Gerçeğini Yapabilene Kadar Numara Yapın
Bu hafta, keyifsiz, huysuz ve baskı altında hissediyor olsanız bile gülümseyeceksiniz. Yüzden geribildirim denilen bir tepki, gülümsediğinizde beyninize mutlu olduğunuzu söyleyen sinyaller yolladığınızı gösteriyor. Ayrıca gülümsediğiniz zaman etrafınızdaki insanlara karşı daha canayakın ve mutlu görünürsünüz ve insanlar da size gülümser. Pozitif duyguları, negatif duygulardan daha sık yaşarız ama negatif duygular ne yazık ki daha güçlüdürler.

Bütün negatif duygularınızı yok etmek için uğraşmadığınızı unutmayın çünkü böyle bir görev başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bunun yerine pozitif duygu örneklerini artırmaya çalışın.

look at the mirror ile ilgili görsel sonucu

3. Hafta: Dikkatinizi Başka Şeylere Yönlendirin
Kendinizi negatif düşünceler içinde boğulurken bulduğunuzda (“fazla kiloluyum”, “sevimsizim”, “neden bu partiye geldim ki” gibi) bu düşünceleri durduracak bir yöntem bulmalısınız. Bu, hem topluluk içinde hem de yalnız başınıza olduğunuz zamanlar için geçerli bir durum. Dikkatinizi aklınızda dolaşan sorunlardan başka bir yere yönlendirmek zor bir görev gibi gelebilir ama ihtiyacınız olan yalnızca bir veya iki kurtulma mekanizması.

Eğer yalnızsanız en sevdiğiniz şarkıyı açın ve yüksek sesle söyleyin veya uzun bir yürüyüşe çıkın. Toplum içindeyken ise aklınızı kurcalayan şeyler yerine diğer insanların konuştuklarına yoğunlaşmayı deneyin.

woman home lonely song ile ilgili görsel sonucu

4. Hafta: Kibar Olun
Mutluluk planlamanızın dördüncü haftasında her gün ayrı bir kibarlık örneği göstereceksiniz. Bir yabancının otopark ücretini ödeyerek, birine teşekkür kartı yollayarak veya iltifatlarda bulunarak kendinizi pozitif duygulara boğun. Bu basit ince davranışlarla kendinize ve çevrenizdekilere daha pozitif yaklaşacaksınız. Ayrıca şansınızın açılması da hoşunuza gidecek. Başkalarına yardım ederek özsaygı ve özgüveninizi artırın.

Ä°lgili resim

Cosmopolitan / YAZI: DR. MEHMET ÖZ

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...