Uzay Atıkları İlginç Bir Yolla Temizlenecek

Share

Uzay araçlarının Dünya’dan ayrıldığı sırada bıraktığı uzay atıkları, gelecekte bizle için büyük bir problem olabilir. Bu problemi çözmek isteyen Avrupa Uzay Ajansı, yeni projesini duyurdu.

Geçmişte uzaya yolladığımız uydu ve uzay araçlarının arkasında bıraktığı nesneler olan uzay atıkları, gelecekte uzay seyahatlerini engelleyebilecek kadar büyük bir problem olma yolunda ilerliyor.

Bilim insanları uzay atıklarının 25 yıl içerisinde bir uzay aracını yok edecek kadar artacağını düşünüyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında Almanya’da toplanan bilim insanları, dünyanın yörüngesinde bulunan bu atıkları temizlemek için çeşitli yöntemler ortaya koydular.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ortaya konulan fikir, terk edilmiş uyduları büyük ağlarla yakalamaktı. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ise kalıntıları elektromanyetik bir kablo kullanarak mıknatısla çekmeyi öne sürmüştü.

Her ne kadar JAXA öne sürdüğü planı başaramadığını açıklasa da bu fikri hayata geçirmek isteyen ESA, yeni bir projeye başladı.

Fransa’daki Toulouse Üniversitesi’nde başlatılan proje, temelde güvenli bir uzaklıktan yörüngesinden çıkartılmak istenen nesneyi manyetik kuvvetle hareket ettirmek üzerine kurulu.

Uzay atıkları istenilen yere hareket ettirilebilecek!
Gönderilecek uydu, uzay atıklarına çekme ya da itme kuvveti uygulayarak, hedefin yörüngesinden çıkmasını ya da kaydırılmasını sağlayacak.

Buna ek olarak gönderilecek uydu, birden çok uzay atığını istenilen düzene getirebilecek özelliklere de sahip olacak.

Uydunun manyetik alanı, süper iletken tellerin -180 derecenin altına kadar soğutulmasıyla oluşturulacak.

Uyduların hali hazırda elektro mıknatıslara sahip olması, yöntemin uzay atıklarına herhangi bir değişiklik yapmadan uygulanmasını sağlayacak.

Son olarak projenin henüz araştırma aşamasında olduğunu, ne zaman hayata geçirileceğinin belli olmadığını belirtelim.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...