‘Zihin Okuma Teknolojisi’ Artık Karmaşık Düşünceleri Çözümleyebiliyor

Share

İnsanlarla bilgisayarlar arasındaki ilişki giderek karmaşık bir hale geliyor. Karmaşık düşünceleri çözebilen yeni sistemle “zihin okuma” sınıf atlıyor.

Geçmişte aklınızdan tuttuğunuz rakamları tahmin edebilen dijital zihin okuma sistemleri mevcuttu. Ancak Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar yeni ve çok daha karmaşık bir akıl okuma yöntemi geliştirdi. İnsanların kurduğu en basit cümle dahi derine inince daha fazla anlam barındırabiliyor. Her bir kelime yeni bir konsepti temsil ederken değiştirilmesi veya aralarındaki ilişki cümlenin anlamını kökten değiştirebiliyor. Ancak Carnegie Mellon Üniversitesi’nin araştırmasına göre insan beyni bu konseptleri “işlerken” dil ve kültürden bağımsız olarak genelgeçer bir yol izliyor.

Araştırmayı yöneten Marcel Just beynin farklı konseptleri bir araya getirmesini basit bir örnekle açıklıyor: “Bir meyveyi düşünürken sadece meyvenin kendisini düşünmezsiniz. Arkadaşınızla her akşam o meyveyi yemeyi ne kadar sevdiğinizi de düşünürsünüz.” fMRI incelemelerinde bu kompleks düşünceleri görebilecekleri yeni bir yöntem oluşturduklarını belirten Just, araştırmada “Tanık duruşma sırasında bağırdı” gibi 240 karmaşık olayın kullanıldığını ekliyor. Bu karmaşık olaylar 42 farklı anlamlı bileşene kadar ayrıştırılabilmiş. Her biri farklı bir bilgi içerirken beynin de farklı bölümlerinde işleniyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nin sistemi de insanın zihnindeki genel kategoriyi teşhis edebiliyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...