Sony, 30 Yıl Sonra Plak Üretimine Dönüyor

Share

Müzik endüstrisindeki değişimle beraber plaklar CD’lerin öne çıkmasıyla popülerliğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamış, dijital sistemlere duyulan merakla bir dönem iyiden iyiye terk edilmişti. Bu sebeple 1989’da plak üretimini durduran Sony Music Entertainment şimdilerde ise tekrar üretime başlıyor.

Son dönemlerde plak satışlarındaki gözle görülür artışla beraber retro teknoloji yeniden hayatımızın merkezine konumlanmayı başardı. CD’lerin popülerleştiği dönemde pazarın en iddialı isimlerinden olan Sony’nin dijital müzik deneyimine yenik düşmesinin ardından yardıma “eski bir dost” olan plaklar koşuyor.

Japonya’nın yegane plak üreticisi Toyokasei‘nin talebe yetişemediği kaydedilirken, Sony de Tokyo’nun güney batısındaki fabrikalarından birini seri plak üretimi için çalıştıracağını duyurdu. Sony’nin şu sıralar plak üretimine aşina mühendis arayışında olduğu da belirtilenler arasında. Sony’nin hangi müzikleri plak formatında çıkaracağı ise şimdilik belirsiz. Eski popüler Japon şarkılarının yanı sıra yeni albümlerin de plak olarak çıkarılması olası. Sony’nin bu kararının globale nasıl yansıyacağı ise merak konusu.

Plak satışlarının artmasıyla beraber bu alana yönelen tek firma Sony değil elbette. Panasonic de geçtiğimiz yıllarda popüler pikap modeli Technics SL-1200‘ü yeniden piyasaya sürmüştü. Yıllık plak satışlarının bu sene 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Log

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...