Hong Kong’un ‘Tabut’ Evleri

Share

7,5 milyonluk nüfusuyla hatırı sayılır bir kalabalığa ev sahipliği yapan Hong Kong, “tabut” evleriyle, konut piyasasının en uygun fiyatlı yerleşim yerlerini sunuyor. Peki ama burada yaşam ne derece kabul edilebilir?

Geçtiğimiz günlerde fotoğrafçı Benny Lam, oldukça ilginç bir projeye imza attı. Hong Kong’da tabut evleri fotoğraflayan Lam, “Trapped” (Kapana kısılmış) ismini verdiği serisinde insanların tabut evlerdeki yaşam şartlarını sözler önüne seriyor. Hong Kong’da halihazırda 40 bini çocuk 200 bin kişi tabut evlerde kalıyor. Ev ve kişisel eşyaların yanı sıra insanların kendileri için de evlerde yaklaşık 1,4 metrekare ile 10 metrekare arasında alan bulunuyor. Yani her gün dışarıda işlerini hallettikten sonra akşamları insanlar “tabutlarına” dönüyor. Evlerin kirası ise 250 dolarla 300 dolar arası değişiyor.

İnsanlar ayakta durmanın dahi zor olduğu küçücük alanlarda yemek pişiriyor, kıyafet yıkıyor, televizyon izliyor, kısacası günlük işlerini hallediyor. Söz konusu şartlar içinde yaşayabiliyorlar evet, ancak buna yaşamak denirse… Tabut tarzı yerleşim alanları ise esasen ne Hong Kong’a özel ne de yeni bir yapı. Japonya’da da benzer otelleri bulmak mümkün. Turistler tarafından “farklı bir deneyim” olarak tanımlanan bu oteller eve dönüştüğünde ise asıl sorun başlıyor. Sadece uyumaya gidilen bir otel odasından günlük işlerin tamamını yaptığınız bir eve dönüşüm oldukça sert bir şekilde gerçekleşiyor.

Log

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...