Bitcoin, 4 Bin Doları Geride Bıraktı

Share

Birkaç gün önce 3 bin 700 Dolar civarında seyreden Bitcoin hafta sonu 4 bin Dolar’ı geçti ve tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Bu seviyenin ardından da durmayan Bitcoin, 4 bin 180 Dolar’a kadar ulaştı. Haberin yazılma zamanında da 4 bin 180 Dolar civarında seyrediyordu. Dijital para birimi bu yılın başından beri sürekli rekor kırmaya devam ediyor.

Tabii bu yükselişi gören herkesin aklında tek bir soru var: Neden şimdi?

Bundan iki hafta önce Bitcoin bir sert çatallanmaya gitti. Temel olarak Bitcoin’e rakip olarak ortaya çıkan Bitcoin Cash’in yaratılmasına sebep olan eylemin ardından Bitcoin’in değerinin nasıl etkileneceği merak konusuydu. Bitcoin Cash kısa sürede en popüler üçüncü dijital para birimi olsa da Bitcoin’in bu bölünmeden herhangi bir yara almadan çıktığı görüldü. Yatırımcılara güven veren bu durumun ardından Bitcoin’in değeri artmaya başladı. Bundan birkaç gün sonra Bitcoin’in SegWit ile birlikte daha hızlı işlem yapmaya uygun hale gelmesi de para biriminin değer kazanmasına yardımcı oldu.

Bir diğer sebep ICO (initial coin offering) çılgınlığı olabilir. ICO işlemleri ile toplanan miktar, erken aşama risk sermayesi ile toplananın üzerine çıktı. Geçtiğimiz hafta Filecoin ICO ile sadece birkaç saat içinde 180 milyon Dolar topladı. Çoğu yatırımcı ICO’lara katılmak için ellerindeki nakit parayı Bitcoin ya da diğer dijital paralara çeviriyor. Bu durum da Bitcoin’e olan talebi ve dolayısıyla fiyatları artırıyor olabilir. Bazı yatırımcıların bu işlemler sırasında ilk kez Bitcoin satın almış olma ihtimali de yüksek.

Ekonomistlerin gözü Bitcoin’de

Öte yandan Wall Street son dönemde Bitcoin’e kafayı takmış durumda. ABD’de ne zaman CNBC’yi açsanız, beş dakika içinde bir uzmanın çıkıp para birimi ile ilgili kendi görüşlerini sunduğunu görmeniz mümkün. Hatta bazıları “Bitcoin bu yılın en çok değer kazanan yatırım aracı olacak” gibi cesur cümleler de kuruyor. Bu tarz yayınların da Bitcoin talebinin artmasına yardımcı olduğu düşünülüyor.

Peki gelecekte ne olacak? Bu sorunun cevabını gerçekten kimse bilmiyor. Önümüzdeki hafta Bitcoin’in değerinin yüzde 50 azalıp 2 bin Dolar’a düşmeyeceğini kimse garanti edemez. Aynı şekilde yükseliş devam ederek 5 bin Dolar’ı da geçebilir. Bu konuda bilgi sahibi herhangi birine sorsanız her iki seçeneğin de gayet mümkün olduğunu söyleyebilir.

Konuyla ilgili herkesin farklı görüşleri var. Bazıları Bitcoin balonunun aşırı büyüdüğünü ve aylar öncesinden patlamış olması gerektiğini savunuyor. Diğerleri için ise Bitcoin şu anda, gelecekte ulaşacağı değerlerin yanında oldukça ucuz.

Hangi düşünceye inanacağınız size kalmış ancak hatırlatmakta fayda var: kaybetmeyi göze alabileceğinizden fazla yatırım yapmayın. Dijital para birimleri alanında birkaç aydan fazla vakit geçirmiş herhangi birisine sorarsanız bu alanın bir hız treni gibi bir inip bir çıktığını söyleyecektir.

TechCrunch, Dünya Halleri

Enes Demircioğlu

Hayatta "gündem" dendiğinde çevresindeki herkesin kendisine koştuğu Enes, gündemi Serinletici ile dünyaya sunuyor. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisi olan Enes, müziksiz yaşayamayanlardan...

You may also like...