Mars’ta Kolonileşme İçin Önemli Engel

Share

NASA, Mars için heyecanla çalışmalar yürütse de bilim insanları bu kolonileşme hevesinin ilk Mars kaşifleri için büyük bir tehlike arz ettiğinin altını çiziyor.

NASA tarafından gelecek 15-20 yıl içerisinde Mars gezegenine astronot yollanmak istense de bilim insanları kozmik ışınların büyük bir engel teşkil edeceği görüşünde. Peki, Fantastik Dörtlü ekibine sadece çizgi romanlarda olağanüstü güçler veren bu ışınlar gerçek astronotlar için neden tehlikeli?

Kozmik ışınlar Kızıl Gezegen serüvenini tehdit ediyor

SpaceX kurucusu Elon Musk, mümkün olan en kısa sürede 1 milyon kişiden oluşacak Marslı kolonisinin uçuş masraflarını düşürmek için çalışmalar yürütüyor. Öte yandan bilim insanlarının araştırmasına göre, Mars’a gitmek radyasyon dolayısıyla çok tehlikeli olabilir. Farelerin radyasyona maruz kalması üzerine yapılan çalışma, aynı etkinin insanlar üzerinde de ölümcül olabileceğini ortaya koyuyor.

Kozmik ışınlar patlayan yıldızlardan, kara deliklerden ve uzaydaki diğer güçlü kaynaklardan püskürtülmüş yüksek enerjili atomik ve atom altı parçacıklar olarak tanımlanıyor. Bu ışınlar DNA’ya zarar verecek, kanser riskini artıracak, görmeyi engelleyecek katarakt oluşturacak ve sinir sistemi hasarına neden olacak etkilere sahip. Dünya atmosferi bu zararlı ışınları ciddi anlamda absorbe edebilirken, astronotlar bu zararlı radyasyona daha çok maruz kalıyor.

Milyarlarca yıl önce manyetik alanını da kaybeden Kızıl Gezegen Mars ise, kozmik ışınların ilk Mars kaşiflerini yüksek radyasyona maruz bırakması için tam bir av sahası olabilecek nitelikte.

Nevada Üniversitesi sağlık araştırmacıları Frank Cucimotta ve Eliedonna Cacao, önceki araştırmaları da baz alarak derin uzayda kanser riskinin önceki tahminlere göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuş durumda. Bunun sebebi ise kozmik ışından etkilenen hücrenin değişimi kendiliğinden sürdürememesi ve yakınındaki sağlıklı hücrelerin de kansere dönüşmesini tetikleyebilecek diğer hücrelere kimyasal sinyaller verebilmesi ihtimali. Araştırmacılar bu anlamda, farelerin ve insanların kanser oranın farklı olmasına rağmen Mars keşfinin başlamadan bitmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bu arada uzay radyasyonunu aşmak için çeşitli girişimler olduğunu da not olarak düşelim.

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...