Getty Images’den Rötuş Karşıtı Hareket

Share

Markalar ve STK’lar stok görsel sitelerine bastırıyor; kusursuz kadın algısına dair, siyah-beyaz eşitliğine dair eleştirilerle Getty Images gibi siteleri içeriklerinde daha gerçek ve eşitlikçi olmaya zorluyor. Getty de yükselen bu trendin farkında ki önce Haziran ayında çeşitliliğe dair düzenlemeler yapacağını duyurdu. Şimdi ise rötuşlanmış görsellere yasak getirmeye hazırlanıyor.

Rötuş ve Photoshop gerçeği özellikle moda ve reklam dünyasının kalbinde yer alıyor. Hata ve kusurların dijital olarak örtüldüğü görseller; mükemmeliyet algısı yaratıyor, insanları gerçeklikten uzaklaştırarak özellikle kadınlar üzerinde ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor.

Geçtiğimiz senenin önemli adımlarından biri olarak Fransa yeni bir yasa geçirerek moda dergilerine rötuşları okuyucularına bildirme zorunluluğu getirmişti. Getty de Fransa’daki yasaya paralel bir duruş sergileyerek yayınladığı bildiride, bir bedenin daha zayıf veya daha kilolu gösterilmek amacıyla rötuşlandığı görselleri artık kabul etmediğini dün itibariyle duyurdu.

Uygulama, veri tabanındaki fotoğrafçıların sözleşmelerine de eklenecek madde ile Fransa’daki yasanın geçiş tarihiyle aynı olacak şekilde, 1 Ekim’de başlayacak. Koşullara uymayan fotoğrafçılar Getty ile olan anlaşmalarını bozmuş sayılacak.

Yasak (ve Fransa’nın yasası) kapsamında (şu an için) sadece kiloya dair rötuşlar yer alıyor. Saç rengi ile oynama, lekeleri yok etme, burna dair düzeltmeler, cildi düzeltme gibi rötuşlar kapsam dışında. Dolayısıyla bunlar hala kabul ediliyor. Yani selülit, sivilce, çil gibi “hatalar” rötuşlanmaya devam edecek. Yaratılan mükemmel olma baskısının sadece kiloyla ilgili olmadığı da muhakkak. Getty’nin duyuru için seçtiği, yukarıda da gördüğünüz görselde rötuşun kırışıklık ve cilde dair olması da bir çeşit ironi midir bilinmez.

Yine de dünyanın en bilinen stok görsel bankalarından olan Getty açısından bakıldığında, Getty bu uygulama ile manipüle edilmiş ve kusursuzlaştırılmış beden görselleri sunarak yaratılan algıda kendi adına düşen payını kabul etmiş ve bunu değiştirmek için bir şeyler yapmaya karar vermiş oluyor.

Bu da önemli bir gelişme. Tam olarak yeterli olmasa da gerekli bir adım. Devamını da bekliyoruz.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...