Robotlara, Dokunma Hissi Kazandıran Yapay Deri

Share

Robotları insanlardan ayıran en önemli farklardan bir tanesi tam olarak istenilen düzeyde dokunma duyusuna sahip olmamaları. Bu onları birçok alanın dışına iterken, araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir yapay deri gelecek için çok büyük umut vaadediyor.

Washington Üniversitesi ile UCLA araştırmacılarının ortak çalışması olan yapay deri, esnek yapısıyla robotların elleri içerisine kaplanabiliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bünyesinde birçok esnek sensör barındıran deri, insan elinin hissettiği titreşimi ve elimizi yüzeye sürttüğümüz zaman oluşan gerilimi hissedebiliyor. Böylelikle insan elinin hissiyatını taklit eden deri, söylendiği kadarıyla istenilen her noktaya yerleştirilebiliyor. Yani sadece el ile sınırlı olmayan yapay robot derisi, robotlara yaptıkları anlamlandırma ve ona göre kuvvet uygulama yetisini kazandırıyor. Konu hakkında konuşan proje lideri Jonathan Posner, yapay deriye titreşimleri ve kuvvetleri algılama yeteneğini kazandırarak insan eliyle benzer bir hassasiyet ve hassaslık seviyesine ulaştıklarını belirtiyor.

Şu an dokunduklarını hissetmedikleri için etkili şekilde bomba sökmemeyen ya da hayati hassasiyet gerektiren ilk yardım prosedürlerini uygulayamayan robotların önünü aralayan yapay deri, robot dünyası için çok büyük ilerleme olarak görülüyor. Gün geçtikçe daha “insansı” halen gelen robotların gerçek insanlara yönelik tehdidi ise artarak devam ediyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...