Eşsiz İnsanlar, Eşsiz Bebekler

Share

Vitiligo, pigment yetersizliği sonucu deride beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık, çocukların ve de yetişkinlerin dış görünümünde ciddi değişikliklere neden oluyor. Bu da kimi hastalarda özgüven kaybına kimilerinin ise sosyal ilişkilerde olumsuzluklar yaşamasına neden oluyor. Çünkü maalesef toplumun “normal olanı” tanımladığı belli standartları var ve bu standartlarla uyumlu görünmeyen bireyleri gerek bakışlarıyla gerekse de düşünceleri ve sözleriyle yaralamaktan geri durmuyor. Toplum ne yazık ki bireylerin eşsiz özelliklerini kusur olarak görmeye eğilimli.

Çocukların dünyası ise çok daha karmaşık ve açıkçası çocuklar da sosyal ilişkilerinde acımasız olabiliyor. Dolayısıyla vitiligoya yakalanan bir çocuğun ağır psikolojik travma yaşamaması, kendisiyle barışık olması için çok daha özenli olmak gerekiyor. Crystal Kaye bu nedenle vitiligo rahatsızlığını yaşayan çocuklara manevi destek niteliğinde vitiligo bebekler yaratmaya başlamış.

Kaye’in vitiligo bebek projesi, ikinci el oyuncak bebekleri toplayıp makyajlarını silerek onlara doğal bir görünüm kazandıran Sonia Singh’ın çalışmalarını anımsatıyor. Singh’in projesinin alt metninde de toplumun yarattığı cinsiyetçi standartların kız çocukları üzerindeki olumsuz etkisine karşı gösterilen direnç açıkça görülüyordu.

Crystal Kaye, bu kronik rahatsızlığı bebek koleksiyonuna oldukça başarılı bir şekilde yansıtmış. Bebekler sahibine özel olarak yaratılıyor. Her bir siyah vitiligo bebeğin lekeleri, tıpkı onları alan vitiligo bireylerde olduğu gibi farklı. Dolayısıyla ortaya tıpkı vitiligoyu yaşayıp benzersiz bir görünüme bürünen bireyler gibi eşsiz bebekler ortaya çıkmış.

Request #vitiligo #queen #princess #African #porcelain #Black #African #QUEEN #princess #Fairy #lovetheskinyourein #naturalhair

Kay Customz? (@kaycustoms)’in paylaştığı bir gönderi ()

Vitiligo bebeklerin, vitiligo çocukların kendilerini olduğu gibi kabul etmesinde yardımcı olması amaçlanmış. Hatta 40-50 yaşlarındaki vitiligo hastalarının da kendilerinin kopyaları olan bebekleri gördüklerinde gözyaşlarına boğulduğu oluyor. Ayrıca Kaye bu bebeklerin toplumda vitiligo konusunda farkındalık yaratacağını düşünmüş.

Request #vitiligo #queen #princess #African #porcelain #Black #African #QUEEN #princess #Fairy #lovetheskinyourein #naturalhair

Kay Customz? (@kaycustoms)’in paylaştığı bir gönderi ()

Eski porselen bebekler, vitiligo bebekler olarak yeniden doğuyor
Kaye bebekleri, topladığı eski porselen bebekleri yeniden boyayarak yaratıyor. Bu yöntemi yaklaşık 9 ay kadar önce kendi kızı bir porselen bebeği atmak istediğinde keşfetmiş. Bebeği çöpe atmak yerine boyayarak yenilemiş. Dolayısıyla bu aynı zamanda bir geri dönüşüm projesi.

Ayrıca vitiligo bebek projesinden önce de bebek yaptığını ve hatta bir dönem albinizm (vücutta hiç renk pigmenti olmaması ya da çok az olması durumu) temalı siyah bebekler de yarattığını belirtelim. Şu anda bebeklerini internet mağazası üzerinden satıyor ve 150’yi aşkın sipariş almış durumda.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...