Makosen Giyme Rehberi

Share

“Ayakkabı giymeyi bilmiyor muyuz!” diye savunmaya geçmeden önce sizin için hazırladığımız stil önerilerine kulak verin.

Bizim makosen de dediğimiz “loafer” ayakkabılar, ilkbahar ve sonbahar ayları için erkeklerin vazgeçilmesi. Ayakkabılığınızda mutlaka bulundurmanız gereken loafer’ların hangi tür kıyafetlerle uyumlu olduğunu, hangisini çorapsız giymeniz gerektiğini ve kaç tür loafer bulunduğunu öğrenmek için yazımıza buyurun.


PENNY LOAFER
Bağcıksız, püskülsüz, en sade ve klasik tasarımlı loafer türü olan Penny Loafer, geçmişi ta 1930’lara dayanan bir model. Ona rağmen 1950’lerde gerçek anlamda bilinirliği artan bu ayakkabıların üstünde, elmas şekilli ve içi boş bir bant bulunuyor. Zamanında öğrencilerin buraya “Penny” yani peni sıkıştırmalarından ötürü bu isme sahip olduğu rivayet edilse de bunun bir şehir efsanesinden ibaret olma ihtimali de var. İsmi nereden gelirse gelsin; genellikle koyu kahve veya siyah gibi koyu renklerde sunulan bu makosenlerin, pek çok ortam için uygun bir model olduğu kesin.


TASSEL LOAFER
Püsküllü makosenlerin tarih sahnesine çıkışıyla ilgili dedikodular, Paul Lukas adındaki bir aktörün üzerinde püsküller bulunan bir çift Oxford ayakkabıyı (klasik bağcıklı erkek ayakkabısı) New York’taki bir ayakkabıcıya getirişini ve benzeri bir model istediğini söylemesini işaret ediyor. Sonuçtan hoşlanmayan Lukas’ın daha sonra Alden Ayakkabı Fabrikası’na aynı taleple gittiği ve firmanın, loafer’la püskülü birleştiren bir model ürettiği söylenir. Hikayesi gerçek ya da değil; püsküllü loafer’ların büyük bir başarıya ulaştığı ve günümüze kadar popülerliğini koruduğuna şüphe yok. Süet veya deriden üretilen püsküllü loafer’lar da şık ve klasik bir model.


GUCCI LOAFER
İtalyan moda devi Gucci’nin 1960’ta tanıttığı bu model, altın renkli metal kayışı ile diğerlerinden ayrılıyordu. Atların gemine benzeyen bu metal parçadan ötürü Snaffle Loafer ismiyle de anılıyor. Gucci’nin icadı bu loafer modelinin popülaritesi konusunda da herkes hemfikir.


NEYLE GİYİLİR?
Süet veya deri gibi hassas materyallerden üretilmiş oldukları ve genelde koyu renklere sahip oldukları için loafer’ları pek çok giyim tarzıyla uydurmak mümkün. Tişört – pantolon ikilisinin altına giyebileceğiniz gibi, keten bir takımın altında da hoş duracaktır. Genelleme yapmak gerekirse, loafer’lar, smart casual diye tabir edilen tarzlarda giyinenlerin tercih edeceği bir model olabilir. Penny loafer’lar pek çok kombinasyona uygun gibi görünürken, püsküllü veya Gucci loafer’ların dar kesimli keten pantolonlar ve hoş bir gömlekle giyilmesi daha uygun olacaktır.


Loafer’larla takım elbiseler iyi bir ikili oluşturmaz. Son derece klasik bir takım elbise modeliyle giymektense bir blazer ceket ve dar kesim keten pantolonlu bir takımla tercih edilebilir. Hem takım hem de loafer’ın koyu renklerde olmasına özen göstermek ve kaliteli dokuma kumaşları tercih etmek burada dikkat edilmesi gereken detaylar.


Loafer almak için niyetlendiğinizde de süet veya deri olan modellere bakmalısınız. Kahverengi veya siyah renkleri tercih edebilirsiniz. Süet olan ayakkabılarınızın bakımına özen göstermeyi unutmayın.


PEKİ YA ÇORAP?
Loafer’lar çoraplı mı çorapsız mı giyilir tartışmasında kesin bir cevap bulunmuyor. Bu tamamen sizin stiliniz ve nasıl giyinmek istediğinizle alakalı. Şu anda makosenleri çorapsız giymek revaçta olsa da çorapla giymenin de modası hiçbir zaman geçmedi. Çorapla giyecekseniz çorabınızın desenine ve rengine dikkat etmeyi ve üzerinizdeki kıyafetle uyumlu olup olmadığını kontrol etmeyi unutmayın yeter.

Ceyms

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...