Steve Jobs’un ikonik portresinin arkasındaki hikaye

Share

Steve Jobs‘un efsaneleşen fotoğrafının arkasındaki hikayeyi hiç merak ettiniz mi? Objektifin arkasındaki Albert Watson, fotoğrafın hikayesini anlatıyor.

Steve Jobs denildiğinde akıllarda canlanan, Jobs’un yuvarlak gözlükleri ve çenesinin altındaki eliyle ikonikleşen portre fotoğrafının mimarı, o günü anlatıyor. Profoto’nun hazırladığı videoda fotoğrafçı Albert Watson, fotoğrafın çekildiği güne küçük bir yolculuk yapıyor. Bir dergi için fotoğraf çekiminde yer alan Watson, Amerika’nın en güçlü isimlerini fotoğraflamak için işinin başına geçiyor. Listedeki isimlerden biri tahmin edileceği üzere Steve Jobs oluyor. Bir saat sürmesi planlanan çekimde Jobs’un randevusu ise saat 9:00’a ayarlanmış. Jobs’un randevu için bir dakika erken geldiğini belirten Watson, dakikliğine vurgu yapıyor.

“Steve Jobs fotoğrafçılardan nefret eder”

Jobs çekim alanına varmadan hemen önceyse Jobs’un basın ilişkileriyle ilgilenen bir kişi Watson’ı uyarmış. Jobs’un fotoğrafçılardan hiç hoşlanmadığı bilgisini alan Watson’sa Jobs’u rahat ettirebilmek adına ona “Size iyi bir haberim var, bu çekimi yarım saatte bitirebilirim” demiş. Watson o an Jobs’un erken Noel hediyesi almış gibi sevindiğini kaydediyor.

Çekime adeta bir pasaport çekimiymiş gibi yaklaşan Watson, beyaz arka planda çekimi gerçekleştirmeyi orada planlamış. Siyah beyaz tasarladığı fotoğraftaki detayları çok basit tutmaya da önem vermiş. Jobs’u fotoğraflamadan önce ona “Şimdi sizden bir masada sizinle aynı fikirde olmayan 4-5 insanla berabermişsiniz gibi düşünmenizi istiyorum. Masadakiler sizinle aynı fikirde değil ancak siz haklı olduğunuzu biliyorsunuz.” demiş. Jobs’un karşılığı ise “Bu benim her gün yaşadığım bir durum” olmuş. Nitekim hafif öne eğilmiş, eli çenesinde, gülümser gibi durduğu poz da bu şekilde ortaya çıkmış. Watson, Jobs’un Monalisa gülüşünü “Aslında gülümsemiyor, ‘Beni sorgulamayın’ diyordu” diye yorumluyor. Watson, 20 dakikada tamamlanan çekimin Jobs’un favori fotoğrafı olduğunu da eklemeyi ihmal etmiyor.

Log

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...