Uymamanız gereken 5 kariyer tavsiyesi

Share

Çalışma hayatına atılmayı veya kariyerinizdeki o büyük sıçramayı yapmaya hazırlanırken çevrenizdekilerin tavsiye vermek adına yaptığı bazı yorumlar hedefinize giden yolda destekten çok köstek olabilir. İşletme Profesörü Adam Grant, doğru bilinen yanlışları açıklıyor.

1. BÜYÜK RİSK BÜYÜK KAZANDIRIR
Başlığı okuyup bizi yanlış anlamanızı istemeyiz. Tabii ki cesaretinizden ödün vermenizi istemiyoruz ama kariyerinizde körebe oynuyor gibi davranmak da doğru değil. Originals: How Non- Conformists Move The World kitabının yazarı Pensilvanya Üniversitesi’nden Profesör Adam Grant, “Herkesin belirli özgüven seviyesine ihtiyacı vardır. Aksi takdirde harekete geçemezsiniz. Ancak zaman zaman kendinizi sorgulamanız önemli” diye belirtiyor.

Grant kitabında en başarılı bireylerin risk almak konusunda ortalamanın üstünde davrandığını, bunu yaparken fikirlerini hayata nasıl geçirebileceklerini sorguladıklarını vurguluyor ve “Konu risk almaktan ziyade küçük denemeler yapmak” diyor. İş hayatında yeni adımlar atmak istiyor olabilirsiniz. Bunu yaparken işinizi veya okulunuzu bırakmanız gerekmiyor. Bir araştırmaya göre, bu şekilde davranan girişimciler (Apple ve Nike’ın kurucuları da bu grupta yer alıyor) diğerlerine oranla yüzde 33 daha başarılı. Grant, aynı zamanda bu süreçte size inanan arkadaşlarınızın desteğini arkanıza almanızı tavsiye ediyor. Böylece başarısız olmanız durumunda kendinizi yalnız hissetmeyeceğinizi belirtiyor.

2. İÇGÜDÜLERİNİZE HER ZAMAN GÜVENİN
Kafanızın içindeki sesi hafife almıyoruz ama unutmayın, o ses sandığınız kadar zeki değil. Grant, “Sezgi yoktan var olmaz; eski tecrübelerinizden beslenir. Verdiğiniz karar dört defa kötü sonuçlar elde etmenize neden olursa beşincide kararı değiştirme eğiliminiz olur. Önceden yaşadığınız olaylar bugünküler karşısında karın ağrısı çekmenize neden olabilir” diyor. Muhasebe ve hemşirelik gibi alanlarda çalışıyorsanız tecrübeleriniz elbette size yol gösterir. Ancak diğer çalışma alanlarında karar verme mekanizması ‘kalbinin sesini dinle’ tavsiyesinden bir adım ileride olmalı. Pek çoğumuz işlerimizi değerlendirirken taraflı davranıyoruz.

Üniversite profesörleriyle yapılan bir araştırmada katılımcıların yüzde 94’ü ortalamanın üzerinde işler yaptığını belirtmiş. Grant, bu anlamda yöneticilerin ve patronların değerlendirmelerinin de yetersiz kalabileceğini çünkü genellikle daha önceden başarısı kanıtlanmış fikirleri tercih ettiklerini söylüyor. Yani bir yandan biz kendimize fazla güvenirken diğer yandan patronlar ekstra sorgulayıcı davranıyor. Dolayısıyla çalışmalarınızla ilgili geri dönüş alabileceğiniz en güvenilir kaynaklar düşüncelerinizi eleştirmekten çekinmeyen çalışma arkadaşlarınız olacaktır.

3. BUGÜN YAPABİLECEĞİNİZ İŞİ YARINA ERTELEMEYİN
Tavsiyemiz ertelemenizden hatta bu işe daha fazla zaman ayırmanızdan yana. Kağıt üzerinde bir projeye başladığınızda aklınıza gelen ilk fikir muhtemelen en tahmin edilebilir olanı olacaktır. Bu fikri kenara koyup düşünmeye devam ederseniz daha orijinal fikirler bulabilirsiniz. Buradaki durum elinizdeki işi son dakikaya ertelemekten ziyade birkaç fikir üretip mola vermek. Molanız esnasında e-postalara cevap vermek gibi sizi fazla yormayacak işler yapın ki sonrasında tekrar projeye dönüp yaratıcılığınızı devreye sokabilecek enerjiniz kalsın.

Grant, “Yazı yazarken cümleyi yarım bırakıyorum ve çalışmaya ara veriyorum. Birkaç gün sonra yazının başına tekrar oturduğumda hem yeni fikirler üretmiş hem de eski yazdıklarıma eleştirel gözle bakabilecek mesafeyi koymuş oluyorum” diyor. Araştırmalar ayrıca, insanların en yaratıcı oldukları zaman diliminin odaklanmayı bıraktıkları anlar olduğunu gösteriyor. Gece kuşuysanız sabah uyanır uyanmaz bir şeyler üretmeyi deneyin; sabahları daha iyi çalıştığınızı düşünüyorsanız gece yatakta uzanırken beyin fırtınası yapın. Fikirlerinizi bir gece dinlenmeye bırakırsanız sabaha daha gelişmiş olduklarını göreceksiniz.

4. ‘İYİ PATRON’ SORUNSALI
Günlük hayatta ‘iyi çocuk’ imajı ne kadar ilginizi çeker bilemiyoruz ama iş yerinde bu tarz patronla çalışmanın avantajınız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak Grant, “Sıcakkanlı ve arkadaş canlısı insanlarla daha yakın ilişkiler kurma eğilimimiz olsa da bu tarz bireylerin yeri geldiğinde sizin için savaşmaktan kaçma ihtimali daha yüksektir” diyor. İnsanları değerlendirirken genellikle dışa yansıttıkları tavırları göz önünde bulundururuz.

Bunu yaparken aynı zamanda iç dünyasında nasıl biri olduğunu da anlamaya çalışın. (Çalışma ortamında çeşitli fedakarlıklar yaparken bunu iş arkadaşları ve şirket için mi yapıyor; yoksa onu motive eden daha bencil düşünceler var mı?) Her ne kadar zorlayıcı olsa da zaman zaman sizinle çelişmekten çekinmeyen patronlar sizden en iyiyi almayı başarabilen patronlardır. Konuya favori dizilerimizden Friends üzerinden örnek verecek olursak, yumuşacık kalpli ama düşündüğünü söylemekten çekinmeyen Chandler Bing, pelüş ayıcık gibi davranan ama içten içe ruhsal sıkıntılar yaşayan Ross Geller karakterinden çok daha iyi bir patron olacaktır.

5. BİR ALAN SEÇİN VE O ALANDA UZMANLAŞIN
Kadınlar olarak ayrıntılara önem veriyoruz. Grant, “Erkekler bir konuda tecrübe edindiğinde iş başvuruları yapmaktan çekinmezken kadınlar kendilerini geliştirmek adına bu süreci ertelemeyi tercih ediyor. Bu eğilim fikir üretirken de etkili oluyor” diyor. Fakat Psikolog Dean Keith tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ne kadar iyi iş yapmak istiyorsanız o kadar üretken olmalısınız.

Thomas Edison’ın ampul ve gramofon dahil olmak üzere toplamda 1093 patenti vardı. Siz de üzerinde çalıştığınız her proje için en az üç fikir üretin ve bunların çoğunun başarısızlıkla sonuçlanmasını göze alın. Fikirlerinizi değerlendirebilecek iş arkadaşları edinin ve onların görüşlerini dinleyin. Fikirleriniz saçma bile olsa bunları dile getirip gülebileceğiniz arkadaşlarınız olduğu için şanslı hissedeceksiniz.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...