El yapımı zaman makinesi: Setsuna

Share

Toyota’nın ürettiği muhteşem konsept modeli Setsuna‘ya aşık olmak için bir otomobil hayranı olmanıza falan gerek yok. 86 el yapımı ahşap panelden yapılan model “an”, “zaman” anlamı taşıyan bir Japon Budist’in adını almış: Setsuna.

Milano Tasarım Haftası’nda sergilenmek üzere Toyota mühendislerinden Kenji Tsuji ve takımı tarafından hazırlanan şaheser çok çekici detaylar barındırıyor. Bunlardan ilk göze çarpan, aracın ön panelindeki analog 100 yıl göstergesi. Göstergedeki kısa çubuk saati gösteriyor. Uzun çubuk ise 365 günün kaçıncısında olduğunuzu. İki çubuğun önündeki 100 yıllık metre ise geçen yılları sayıyor. Setsuna nesilden nesile el değiştirdiğinde ailenin geçmişi ve anıları hep o sayaç ile hatırlanabilsin diye…

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 223

Setsuna’nın bir başka dikkat çeken noktası da aracın önünde bulunan metal amblemi: Zamanın akışını ve anıların birikmesini simgeleyen, sürekli bir büyümeyi gösteren çiçeğe benzer etkileyici bir simge.

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 15

Farklı Japon ağaçları kullanılan Setsuna’da çivi ya da vidanın kullanılmadığını da söylemek gerekiyor. Okuriari ve Kusabi gibi özel Japon teknikleriyle monte edilen ahşap paneller aracın değerine değer katıyor. Yine aracın yalnızca belli noktalarında kullanılan alüminyum aksamlar da ahşapla müthiş bir kontrast oluşturarak aslında aracın genelinde tatlı bir uyum yakalıyor.

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 13

Setsuna trafiğe karışamayacak ama cebi de estetik anlayışı gibi zengin olanların garajında zamana tanıklık edecek. Milano Tasarım Haftası kapsamında 12 – 17 Nisan 2016 tarihleri arasında da Via Tortona 31’de sergileniyor olacak.

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 2

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 3

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 4

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 6

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 11

Toyota Setsuna Kenji Tsuji ahsap panellerle remake 14

nolmus.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...