Yumurtalık yaşı kontrolü yaptırdınız mı?

Share

Kariyer yolculuğunda üst basamaklara çıkmayı hedeflerken yumurtalık yaşınızı dikkate almayı ihmal etmeyin. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri anlatıyor.

Pek çok kadın kariyer telaşından anne olmayı 30’lu yaşlarının ikinci yarısına bırakıyor. O yaştan sonra da erken menopoz korkusu başlıyor. Ancak erken menopozdan daha önemli bir şey var ki, o da kadının yumurtalık yaşı. 38 yaşından sonra yumurtalık rezervleri azalmaya başlıyor, 40’tan sonra bu azalma iyice hızlanıyor. 40’ların ortasındaysa doğurganlık oranı ciddi oranda düşüyor. Buna bir de modern kadınların korkulu rüyası erken menopoz riski eklendiğinde kadınlar kendilerini kariyer ve çocuk arasında sıkışmış hissediyor. Bu nedenle kadınların bu dönemi planlı geçirmesi önem taşıyor.

ORTAK KORKU: ERKEN MENOPOZ
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, “Kadının doğurganlığını azaltan veya menopoza girmesine yol açan olay, yumurtalık rezervlerinin azalarak tükenmesidir. Kadınların sahip oldukları yumurta hücresi doğduklarında 2 milyon, ergenlikte 400 bin civarındayken, menopoz döneminde 1000’e inmektedir. Kadının kronolojik yaşıyla yumurtalık yaşı her zaman aynı olmayabilir. Örneğin kadının yaşı 30, yumurtalığın yaşı 40 olabilir. Bu durum beraberinde erken menopozu getirebilir. Ancak genel olarak bakıldığında erken menopoz toplumda yüzde 1-2 oranında görülüyor. Modern kadının çevresindeki kadınların çoğunun erken menopoz korkusuna sahip olması, bunun paylaşılarak yayılmasına ve ortak bir korkuya dönüşmesine neden olabiliyor.

TEDAVİ SÜRECİ
Yetim, “Yapılan muayene ve hormon tahlilleri sonucu yumurtalık rezervinin azaldığını bulguladığımız kadınlara çocuk doğurma planlarını ertelememelerini tavsiye ediyoruz. Bu süreçte kısırlık testlerini beklemeden yaparak bir sorun varsa sorunu tespit edip tedaviyi hızlandırıyoruz. Bazı hastaların ‘nasılsa tüp bebek operasyonu var’ diye düşünüp bu tedaviyi geciktirdiğini görüyoruz ki bu son derece sakıncalı. Tüp bebek başarı oranlarının en düşük olduğu grup maalesef yumurtalık rezervi az olan hastalar. Çünkü yumurta hücrelerindeki azlık beraberinde kalitede azalmayı getiriyor. Ayrıca oluşan gebeliklerde anormallik, sakatlık olma riski de yükseliyor” diye belirtiyor.

YUMURTA DONDURMA
Neyse ki gelişen bilim, kadının erken menopoz ve azalan yumurtalık rezervi risklerine çözüm bulacak teknolojilerle kadınların yanında. Kadınlar artık genç yaşlarda yumurtalık rezervi yeterliyken yumurtaları veya yumurta dokusunu dondurarak saklamak mümkün. Böylelikle kadın ileri yaşta menopoza girdiğinde daha önce dondurulan yumurta dokusu kadına nakledilerek veya donmuş yumurta hücreleriyle rahatlıkla gebe kalması sağlanabiliyor. Erken menopoz riski olan kadınlar, üreme potansiyellerini tehlikeye sokmamak için bu yönteme başvurabilir. Yumurtalık rezervi azalmış, kemoterapi veya radyoterapi görecek, ameliyat sonrası yumurtalıklarının zarar görme ihtimali olan kanser hastası kadınlar da yumurta dondurma yöntemine başvurabiliyor. Böylece tedavileri sonrasında anne olabiliyorlar.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...