İşe girmeden zam istemenin formülü

Share

İş görüşmesinde size teklif edilen maaşı yeterli bulmadığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz? Boyun eğip standartlarınızı düşürmek bir seçenek; hayalinizdeki işi maaşı yüzünden reddetmekse diğeri. Peki, size iş görüşmesinde maaşınızı yükseltmenin formülünü bulduğumuzu söylesek…

Stresin hat safhalara ulaştığı iş görüşmelerinde potansiyel patronunuzla maaş pazarlığı yapmaktansa köprüden atlamayı tercih ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Kariyerine yeni başlayanlara rehberlik eden program Levo’nun gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 63’ü iş görüşmesinde koşullar hakkında pazarlık yapmaktan çekiniyor. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise kadınların bu çekincesinden ötürü yaklaşık bir milyon doları ellerinden kaçırdığı yönünde.

Kaderinizi değiştirmek sizin elinizde. Maaş araştırmanızın görüşmeye gitmeden önce başlaması şart. Kadınlara özel bir yatırım sitesi olan Ellevest’ten Joanna Curran iş görüşmesine gitmeden, başvurduğunuz pozisyonda çalışan insanların neler yaptığını araştırmak aldıkları maaş konusunda fikir verebilir. Araştırmalar sonucu edindiğiniz bilgiler ışığında, iş görüşmesi sırasında süsleyerek anlattığınız becerileriniz ile birlikte maaş beklentinizi de açık şekilde belirtebilirsiniz.

Böylelikle, “Siz neyi uygun görürseniz…” imajını çizen pasif taraftan, beklentinizi söyleyerek karşınızdaki yetkiliye yön veren aktif tarafa geçeceksiniz. “Bu pozisyondaki çalışanların ortalama x kadar maaş aldığını biliyorum. Sizin teklifiniz de bu yönde mi olacak” gibi bir cümle iyi bir giriş olacaktır. Bu gergin konuşmayı yaparken nasıl bir yol izleyeceğinizi bilemiyorsanız, sizin için hazırladığımız yol haritasına göz atın.

Cosmopolitan

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...