Mercek Altında: Beşiktaş – Galatasaray derbisi

Share

Spor Toto Süper Lig İlhan Cavcav Sezonu’nun 14.haftası, Beşiktaş-Galatasaray derbisine sahne olacak. Şampiyonlar Ligi grubunu lider tamamlayan ancak ligde istediği sonuçları alamayan Beşiktaş ve liderlik koltuğunda oturmasına rağmen son haftalarda eleştirilen bir performans çizen Galatasaray’ın son durumunu Serinletici Spor Editörü Anıl Yazar değerlendirdi.

Beşiktaş düşünülenden fazla puan kaybetti

Şampiyonlar Ligi’nde çok iyi bir performans çizen Beşiktaş, ligde tahmin edilenin ötesinde kayıplar yaşadı. Şampiyonlar Ligi mesaisinin dönüşünde ligdeki maçlarda puan kayıpları yaşayan siyah-beyazlılar, yedek kulübesinden şu ana dek istediği derinliği alabilmiş değil. Ancak hücum oyuncularının kalitesiyle yine de ligin favorileri arasında gösterilen Beşiktaş’ın evinde taraftarıyla maçta bir adım önde olduğunu düşünüyorum.

Galatasaray için özgüven kazanma maçı

Son dönemde fazlasıyla eleştirilen Igor Tudor’un büyük maç karnesindeki zayıflar, bu maç öncesinde Galatasaray taraftarını endişeye sevk ediyor. Sadece sonuçlardan ziyade oyun olarak da Galatasaray son iki sezondaki derbi karnesi pek parlak değil. Galatasaray’ın bu karşılaşmada yaşayacağı olası bir kayıp Tudor’un Florya günlerinin sonu anlamına gelebilir. Diğer durumda ise alınacak bir beraberlik yada Galatasaray galibiyeti, hem Tudor’un hem de Galatasaraylı oyuncuların güvenini yerine getirir ve ligin ilk devresinin sonuna kadar Galatasaray’ın liderliği korumasını sağlar.

TAKTİK TAHTASI

Galatasaray kazanmak için çıkmalı

Geride kalan derbilerde sahaya öncelikle kaybetmeme mantalitesiyle çıkan Galatasaray, Beşiktaş karşısında da aynı anlayışla sahada yer alması durumunda zor bir maç geçer sarı-kırmızılılar için.

İç sahadaki Fenerbahçe maçı dışında, Trabzonspor ve Başakşehir deplasmanlarında sahaya ideal dizilişini bozarak çıkan ve macera arayan Tudor’un, bu karşılaşmadaki diziliş tercihi de bir hayli önemli. Üç maçlık cezasının ardından takıma dönen Feghouli’nin ilk 11’de mi yer alacağı yoksa Yasin Öztekin’le başlanıp Cezayirli oyuncunun kulübeden hamle gücü olarak mı oyuna gireceği belirleyici. Yasin Öztekin’in böylesine zor bir maçta, işin özellikle de savunma kısmında arkasında bek oyuncusuna vereceği destek soru işareti. Bu durum da Feghouli’nin maça yedek başlama ihtimalini düşüren bir etken.

Diğer dikkat çekilmesi gereken nokta ise Beşiktaş’ın kanat oyuncularının ceza sahasına kestiği ortalar. Quaresma ve Babel gibi iki iyi kanat oyuncusuna sahip Beşiktaş’ın, yan toplarda ve duran toplarda savunma sıkıntısı olan Galatasaray’ı bu noktadan vurmak isteyeceği aşikar. Tudor’un Babel’in daha içe kat eden bir oyuncu olması sebebiyle Fernando’yu Q7’nin başına dikme ihtimali mevcut. Ancak bu durumda da eğer Belhanda ve N’diaye savunma hattıyla olan mesafeyi iyi ayarlayamazsa Galatasaray’ın savunma merkezinin zayıf kalması ve Beşiktaş’ın rakibini merkezden delmesi söz konusu olabilir.  Badou N’diaye’nin “box to box” denen ve bu maçta Tolga Ciğerci’nin eksikliğinde daha da önemli hale gelen bu iki ceza sahası arasındaki tempolu ve özellikle de hücumdaki dikine oyunu Galatasaray için çok önemli.

Beşiktaş orta sahada fark yaratmalı

Beşiktaş’ın orta sahadaki ikilisi kuvvetle muhtemel Tolgay- Atiba’dan oluşacak. Son haftaların formda ismi Tolgay’ın pas trafiğini üstleneceği siyah-beyazlıların hücum hattındaki oyuncularının kalitesi su götürmez bir gerçek. Ancak Malatyaspor maçında Babel’in etkisiz kalması sonucunda Beşiktaş’ın temposu bir hayli düşmüştü. İç sahada taraftarının desteğiyle birlikte daha saldırgan bir takım göreceğimiz kesin.

Beşiktaş takım olarak çok iyi pas yapan ve bir an önce rakip kaleye gitmeye çalışan bir takım. Babel-Talisca-Cenk yada diğer kanat için düşünürsek, Q7,Talisca-Cenk ve Tolgay’ın da yaklaştığı ufak dörtgenler kurarak rakip savunmanın topun gitmeyeceğini düşünerek riske ettiği boş alanlardan pozisyon çıkarıyorlar. Bu nedenle Galatasaray’ın savunmada çok iyi yardımlaşarak iyi bir kademe oluşturması önemli.

Şenol Güneş’in son haftalarda beklentilerin altında kalan Talisca’yı yedek bırakması da söz konusu. Tolgay-Atiba-Oğuzhan’la maça başlaması durumunda Beşiktaş orta sahada kontrolü ele alabilir. Ancak Oğuzhan’ın geride kalan derbilerdeki düşük performansı bu ihtimali bence düşürüyor.

Cumartesi akşamı Dolmabahçe’de iki takımın da göze hoş gelen bir futbol oynayarak bizlere heyecanlı bir maç izleteceğini düşünüyorum. Puan tablosunda geride olan Beşiktaş’ın taraftarının da baskısıyla kazanacağını düşünüyorum.

Anıl Yazar

Üniversite'ye kadar lisanslı olarak basketbol oynayan ve 2008'den itibaren internet sitelerinde editör ve yazarlık yapmaya başlayan Anıl Yazar, Hürriyet gazetesi ve Nesine.com'da kadrolu olarak çalıştı. Londra'da, BBC Türkçe Servisinde de staj yapan ve burada BBC'nin eğitimlerine katılan Yazar, Serinletici'de spor içerikli yazılarının yanında gazetecilik başta olmak üzere hayatın diğer alanlarına dokunan yazılar yazıyor. Halen internet spor medyasında aktif olarak çalışan Yazar, Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü mezunudur. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünde yüksek lisans eğitimini devam ettiren Anıl Yazar, futbol, basketbol ve Formula 1’le ilgili yazılar yazması sebebiyle takipçisi olduğu bu konuların dışında bir tarih meraklısı ve farklı ülkeleri, kültürleri keşfetmeyi seven bir gezgindir.

You may also like...