Özgüveninizi korumanın yolları

Share

Başkalarının size karşı olan söz ve tavırlarının, özgüveninizi ve sağlığınızı etkilemesine engel olmanız zor ama imkânsız değil. Well-being şirketi Mindvalley’in CEO’su Vishen Lakhiani, özgüveninizi korumanın yollarını anlatıyor.

Ben 14 yaşındayken, Vanilla Ice’ın “Ice Ice Baby” şarkısı müzik listelerinde bir numaraydı. Bir gün tatildeyken, bir grup “cool” çocuğun oturup bu şarkıyı söylediğini duydum. Parçayı benim de bildiğimi belli etmek ve kendimi göstermek adına bir şans yakalamıştım. Gruba dâhil oldum ve rapçi mimikleriyle, şarkıyı yüksek sesle söylemeye başladım.

Fakat şarkının bir bölümünde sözleri karıştırdım. Diğer çocuklar şarkıyı yarıda kesip gözlerini bana dikti. Ardından, gruptaki en havalı kız, “Tanrım, ne budala ama” dedi. Bu sözler yıllar boyu üzerimde kalacak bir lanete dönüştü. Geçmişe dönüp baktığımda bu anı oldukça komik görünüyor (özellikle konu Vanilla’nın müzikal performansı olunca) fakat asıl gerçek, sürekli diğer insanların kendi değerimizi belirlemesine izin vermemiz: Eşiniz, ondan beklediğiniz şekilde sizi karşılamadığında, kendinizi reddedilmiş hissediyorsunuz. Patronunuz fikirlerinizi övmediğinde ise “yeterli değilim” düşüncesi beyninizi adeta kemiriyor.

Ender durumlarda, başkalarının onayına ihtiyaç duymak işe yarayabiliyor (benim açımdan, yeterli olduğumu kanıtlama dürtüm “kişisel gelişim” hobisine; ardından da iki milyon abonesi olan, yayıncılık ve teknoloji hizmeti veren bir wellness şirketine dönüştü). Fakat çoğu zaman bu durum, sizi kendi hayatınızı kontrol edebilme yeteneğinden yoksun bırakıyor ve sağlığınıza zarar veriyor. Düşük öz saygı, strese ve depresyona neden olabiliyor. Ve bu da zamanla, diyabet, kalp hastalıkları ve Alzheimer gibi bazı kronik rahatsızlıkların oluşumuna katkı sağlayabiliyor.

Başkalarının onayına ihtiyaç duyma isteğini bastıracak en iyi tavsiyem: Her gün, kendiniz olmaktan gurur duymanızı sağlayan üç ya da beş şeyin (büyük ya da küçük) listesini yapmanız. Ben, günün geri kalanına aynı ruh hâliyle devam edebilmek için bu listeyi uyanır uyanmaz yapıyorum. Listenizi hazırladıktan sonra, özgüven gurularıyla yaptığım röportajlardan alınan aşağıdaki tüyoları uygulamaya başlayın.

KENDİNİZE “BU GERÇEKTEN DOĞRU MU?” DİYE SORUN

Sizi ilk buluşmadan sonra aramayan kişiyi düşünün. Bu durumda büyük ihtimalle, “Yeterince eğlenceli ya da güzel biri değilim” gibi bir fikre kapılırsınız. Yaşam Koçu Shelly Lefkoe, bu anlarda kendinize “Bu gerçekten doğru mu?” diye sormanız gerektiğini söylüyor: Belki buluştuğunuz adam telefon numaranızı kaybetti ya da zor bir hafta geçirdi. Kim bilir? Belki de gerçekten zamanınızı boşa harcamaya değmeyecek biri…

AŞKLA BAKIN

Silikon Vadisi’nde girişimci olan Kamal Ravikant, depresyonda olmasının ardında yatan nedenin öz saygı yoksunluğu olduğunu fark ettiğinde, her gün aynaya bakarak “Seni seviyorum” demeye karar vermiş. Kulağa aptalca gelebilir; fakat bir araştırma, birinin gözlerine -kendi gözlerinize bile- baktığınızda sevgi hissinin tetiklendiğini gösteriyor. Bunu her gün deneyebilirsiniz; hafta boyunca kendinize daha fazla güvendiğinizi fark edeceksiniz.

ANDA KALIN

Bir dahaki sefere bir şeyi üstünüze alındığınızda ya da biri tarafından incitildiğinizde durun ve yakınındaki bir objenin detaylarını fark etmeye çalışın. (örneğin ağaçtaki bir yaprağı). Ya da Arianna Huffington’ın yaptığı gibi, 10 saniye boyunca nefes alıp vermene odaklanın. Her iki egzersiz de anda kalmanızı sağlayarak, kendinizi yargılamanıza sebep olan hislerin önüne geçecek.

psychologies.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...