Astronotları ‘hayata bağlayacak’ kıyafet

Share

ISS yani Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlar, zaman zaman tamir görevleri nedeniyle uzay yürüyüşlerine çıkıyor. Bu yürüyüşlerde her zaman uzay boşluğuna düşme riski bulunan astronotlar, yeni uzay kıyafeti ile bu sorundan kurtulacak gibi görünüyor.

Şu an henüz patent aşamasında olan bu yeni uzay kıyafeti, Draper tarafından aktif olarak planlanıyor. Uzay boşluğuna düşme durumlarında astronotları istasyona geri getirme amacıyla hazırlanan kıyafet, söylendiği kadarıyla özel takip donanımları / sensörleri taşıyacak. Uzayda GPS çalışmadığı için bunlara ihtiyaç duyduğu söylenen kıyafet, bünyesinde özel iticiler barındıracak. Bu iticiler bir sorun olduğunda astronot, ISS personeli ya da Dünya’da bulunan kontrol merkezi tarafında ateşlenebilecek ve böylece astronot bilincini kaybetse dahi evine yani istasyona geri getirilebilecek. Olası diğer uzay görevleri için de önem arz eden kıyafet, otomatik çalışma özelliğini de sunacak. Yani herkes devre dışı kalsa dahi kıyafet astronotu boşluğa düşmekten kurtaracak.

Bu uzay kıyafeti NASA tarafından da destekleniyor

Draper‘ı maddi olarak destekleyen Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, elbette astronotların sağlığına büyük önem veriyor. Astronot yetiştirmek en zorlu görevler arasında yer alıyor. Bu yüzden onların yaşamını ve gelecek projelerdeki durumu güvence altına almak isteyen kurum, konu üzerinde kendisi de bazı çalışmalar yürütüyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...