Doğduğunuz mevsim kişiliğinizi etkiliyor

Share

Yalnızca astrologlar değil bilim insanları da doğduğumuz zamanın kişiliğimizde etkili olduğunu düşünüyor.

Malum, annenin beslenme şeklinden, mevsimsel virüslere kadar, bebeğin anne karnındaki gelişimini etkileyen pek çok faktör var. Annenin psikolojik durumu ya da serotonin düzeyi de bu faktörlerden biri… Örneğin, hamilelikte Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu‘ndan etkilenen kadınların, çocuklarının da doğduklarında bu duruma duyarlı hale gelebilecekleri biliniyor. Bir de bebek zihninin ilk aylarda bir şeyleri almaya ne kadar açık olduğu göz önünde bulundurulursa, mevsimin yaradılışımız üzerindeki etkileri daha olası bir hale geliyor.

İşte buradan yola çıkarak, Semmelweis Üniversitesi’nde, öğretim üyesi Xenia Gonda öncülüğünde bir araştırma yapılmış. Gonda, doğduğumuz mevsimin mizacımızı nasıl etkilediğini görmek adına 366 öğrencinin katıldığı bir anket düzenlemiş. Elde ettiği verilerden yola çıkarak, Gonda, “Ne zaman doğduğumuz, belirli duygudurum bozukluklarını geliştirme şansımızın yüksek ya da düşük olmasını etkiliyor gibi duruyor” diyor.

Buna göre mart, nisan, mayıs aylarında doğan bahar insanları genel olarak en optimist grubu oluşturuyor. Buna karşın, depresyona girme riskleri daha yüksek; özellikle de mayıs ayında doğanların…

Haziran, temmuz, ağustosta doğan yaz insanları genellikle mutlu insanlar oluyor. Fakat duygusal açıdan “uç”ları yoğun şekilde yaşamaya daha yatkınlar. Moddaki bu dalgalanmalarına rağmen bipolar bozukluk yaşamaya en az yatkın olan grup da bu.

Sonbahar çocukları, yani eylül, ekim ve kasımda doğanlar, genel duygudurum açısından en stabil grubu oluşturuyor. Depresif bir mizaca en az yatkın olanlar yine sonbaharda doğanlar.

Gelelim kış aylarında, yani Aralık, Ocak ve Şubat’ta doğanlara… Bu grupta şizofreni, mevsimsel duygudurum bozukluğu, depresyon, bipolar bozukluk gibi durumlara diğer gruplara göre çok daha fazla rastlanıyor.

Bu ayrımları elbette bir bebeğin içine doğduğu diğer şartlardan bağımsız düşünmek mümkün değil. Bakalım bilim insanları ilerleyen zamanlarda bu konudaki araştırmaları bir adım öteye götürecek mi?

nolm.us

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...