Eski iPhone’ların performansı batarya değişimiyle artırılabiliyor

Share

iPhone kullanıcıları her zaman yeni modeller çıktığı zaman eski modellerin yavaşlatıldığını iddia ediyor. Bazı testlerde bunun böyle olmadığı görülürken, pratikte ise bazı yavaşlamalar görülebiliyor. Ortaya çıkan yeni bir detaya göreyse performans düşüşlerinin arkasında batarya yer alıyor.

Hatırlarsınız Eylül ile Ekim 2015 tarihleri arasında üretilen iPhone 6s‘lerde kendi kendine kapanma problemi görülmüş ve bu sorunun batarya kaynaklı olduğu belirtilmişti. Bunun için özel bir değişim programı hayata geçiren Apple, sorunun çok fazla cihazda olduğunu görünce yazılım güncellemesi yayınlamıştı. İşte bu yazılım güncellemesi söylendiği kadarıyla kapanma sorununu çözmek için tüm iPhone 6 ve 6 Plus modellerinde önemli bir değişikliğe gitti. Buna göre Apple, iPhone’un çekirdek hızını bataryanın verdiği voltaj çıkışına göre değiştiriyor. Bu değişim sayesinde kapanma sorununun önüne geçilebildiği belirtilirken, batarya eskidikçe verdiği çıkış azalıyor. Bunun sonucunda da otomatik olarak çekirdek hızları azaldığı için ciddi performans kaybı yaşanıyor. Bu noktada eski batarya ile Geekbench‘den 839/1377 puan alan bir 6 Plus’ın, yeni batarya ile 1471/2476 verdiği söyleniyor. Bu da genel kullanımda gözle görünür bir performans artışı anlamına geliyor. Bunun için kişilerin CpuDasherX isimli uygulama ile saat hızlarını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer telefonunuz saat hızı olması gerekeden daha düşükse batarya değişimine hazırlanmanızda fayda var görünüyor.

iPhone batarya değişimini kendiniz de yapabilirsiniz

iPhone 6S ya da 6S Plus akıllı telefonuzun artık performanslı çalışmadığını düşünüyorsanız bataryayı kendiniz değiştirebilirsiniz. Bunun için internette birçok rehber ve yedek parça bulunuyor. Kendinize güvenmiyorsanız birçok telefoncu da bu işlemi sizin yerinize gerçekleştirebiliyor. Ayrıca gelen bilgilere göre bu durum Mac dünyasında da benzer çekilde karşımıza çıkıyor. MacBook’lar içerisinde bataryanın gücü / ömrü azaldıkça işlemcinin hızı da buna eş olarak azaltılıyor. Yani en yüksek performans için Apple ekosisteminde yeni batarya kullanmak şart görünüyor.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...