Facebook’tan herkesi mutlu edecek yasak

Share

Sosyal medyanın en büyük platformu Facebook, bugün aktif kullanıcıları oldukça mutlu edecek bir sürecin duyurusunu yaptı. Artık beğeni ya da kalp için yalvaran içerikler tarih oluyor.

Facebook‘da paylaşım yapan kişi ya da sayfalar, son dönemde etkileşimi artırmak için türlü yollara başvuruyor. Bu sonucunda da “şu kadar beğeni sonrası açıklarız”, “eğer böyleyse beğenin, şöyleyse kalp atın” şeklindeki içerikler inanılmaz artış gösteriyor. Bunu yaparak şirketin “haber akışı” algoritmasını kandırmaya çalışan sayfalar, artık bunu yapamayacaklar. Bu spam benzeri içeriklerden çok sıkıldıklarını belirten kullanıcılar sonrası adım atan şirket, artık bu tarz içeriklere göz açtırmayacak. Bu haftadan itibaren beğeni için yalvaran içerikler haber kaynağının üstüne değil en altına itilecek. Yani artık hiçbir işe yaramayacak bu taktik, haber kaynaklarının rahat bir nefes almasına imkan tanıyacak. Peki bu milyonlarca içerik nasıl engellenecek?

Facebook süreçte yapay zeka kullanıyor

Sosyal medya devi bu tarz içeriklerin yapay zeka kullanarak engelleneceğini belirtiyor. Bu noktada bir makine öğrenme altyapısı kuran ve onu yüzlerce örnekle eğiten şirket, bu sayede süreçle oldukça etkili bir mücadele verileceğini belirtiyor. İfadeleri bu amaçla hazırlamayan ve amacının çok dışına çıkıldığını geç de olsa gören şirket, süreci tekrarlayan sayfaları bütünsel olarak da cezalandıracak. Önümüzdeki haftalarda atılacak bu adım, sayfaları daha orijinal içeriklerle ön plana çıkma konusunda teşvik edecek.

Log

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...