Eski iPhone’ları yavaşlattığını açıklayan Apple’ın başı belada

Share

Teknoloji devi Apple dün yaptığı iPhone açıklaması ile gündemden düşmüyor. Kullanıcılardan oldukça büyük tepkiler alan şirket, yasal bazı adımlarla da karşılaşmaya başladı. Bu iş şirketin başına büyük bela olacak gibi görünüyor.

Hatırlarsınız geçtiğimiz hafta eski iPhone‘ların performansının yavaşlatıldığı iddiası ortaya atılmıştı. Geekbench testlerine sokulan modeller eski ve yeni pillerle test ediliyor ve eski pile sahip modellerin daha düşük performans sergilediği gözleniyordu. Bunun üzerine dün resmi bir açıklama yapan Apple, telefonları bilerek yavaşlattığını açıkladı. Elbette bunu kabul etmek istemeyen kullanıcılar hemen yasal yollara başvurmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen bilgilere göre şirket, bir araya gelen iki farklı kullanıcı grubu tarafından mahkemeye verildi. Sorunsuz kullandıkları telefonların “yazılımsal” olarak yavaşlatılmasını doğru bulmayan kullanıcılar, bu konuda teknoloji devini yeni modellere mecbur bırakmakla suçluyor. Bunu bir “kötü taktik” olarak nitelendiren davacılar, haklarını aramak istiyor.

Apple’ın iPhone’lar için yaptığı “yavaşlatma” tam olarak nedir?

Amaçlarının kullanıcılar için en iyi deneyimi sunmak olduğunu söyleyen Apple, cihazların ömrünü artırmak için çeşitli önlemler aldıklarını belirtiyor. Telefonlarında lityum-iyon pil kullanan şirket, bu pillerin zamanla performans kaybı yaşadığını söylüyor. Bu da telefonların zaman içerisinde istenmeyen kapanmalar yaşamasına neden oluyor. İşte bu yüzden şirket iPhone’un çekirdek hızını bataryanın verdiği voltaj çıkışına göre değiştiriyor. Bu değişim sayesinde kapanma sorununun önüne geçilebildiği belirtilirken, batarya eskidikçe verdiği çıkış azalıyor. Bunun sonucunda da otomatik olarak çekirdek hızları azaldığı için telefonun performans kullandıkça düşüyor. Şu an sürecin iPhone 6, 6s ve SE için aktif olduğu ve iOS 11.2 ile sürece iPhone 7‘nin de katıldığı söyleniyor. Performans seviyesi bataryanın durumuna göre cihazdan cihaza değişirken, maksimum performans için yeni batarya kullanılması gerekiyor.

Bu işlem kullanıcıların yararına görünüyor ancak genelde unutulan bir nokta bulunuyor. Görüldüğü üzere Apple bu yapıyı uzun süredir kullanıyor. Ancak bunu geçtiğimiz haftaki sızıntılara kadar açıkça belirtmeyen şirket, artık kesinleştiği üzere gizli bir “yeni modelleri alın” taktiği uyguluyor. Bu oldukça pahalı telefonlar için çok kötü görünürken, kullanıcılar artık yeni yazılım güncellemelerine şüpheyle bakıyor.

Log

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...