Dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’in üretimi durabilir

Share

Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan ve tek seferde 600’den fazla yolcu taşınabilen Airbus A380, 27 Nisan 2005 günü gerçekleştirdiği ilk uçuş ile birlikte sivil havacılık sektöründe yeni bir dönemin başlamasını sağladı.

FILE PHOTO – An Airbus A380 takes part in a flying display during the 48th Paris Air Show at the Le Bourget airport near Paris, June 16, 2009. REUTERS/Pascal Rossignol/File photo

İlk olarak Sinpapur Havayolları tarafından kullanılan ve günümüzde en büyük müşterisi Emirates olan A380, yüksek yolcu sayısı gereksinimi ve havalimanı uygunluğu gibi konular nedeniyle tüm hatlarda kullanılamıyor.

Şirketler, A380’in geniş yapısı sayesinde özellikle Business yolcularına ev konforunda bir uçuş deneyimi sunuyor. Ancak, ortaya çıkan son haberler jumbo jet için yolun sonuna gelinmiş olabileceğini işaret ediyor.

Havayolu şirketlerinin Airbus A380’e olan ilgisi azaldı

Birçok farklı kaynak tarafından doğrulanan bilgiye göre Airbus, Emirates Havayolları‘ndan yüklü bir sipariş almayı başaramaması durumunda A380’in üretimini durdurmak için bir acil durum planı hazırladı.

Havayolu şirketlerinin Airbus A380 ve Boeing 747 gibi dört motorlu devasa uçakların yerine, yolcu doldurması ve bakımı kolay olan Boeing 787 ve Airbus A350 gibi yeni nesil çift motorlu uçakları tercih ettiği dile getiriliyor.

Bugüne kadar 142 adet Airbus A380 siparişi veren Emirates, 100’üncü uçağını geçtiğimiz günlerde teslim aldı. Geçen ay düzenlenen Dubai Airshow‘da Airbus’a, 36 adet sipariş daha verilmesi bekleniyordu.

Ancak, 16 milyar dolar değerindeki bu anlaşmanın sağlanamaması Airbus’ta bir kafa karışıklılığı oluşturdu. Toplamda ise bugüne kadar verilen 317 uçak siparişinden, sadece 217 tanesi teslim edildi. Emirates konu hakkında açıklama yapmazken, üretimin garanti altına alınmasını istiyor.

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...