Face ID aile üyelerini ayırt edemiyor!

Share

Face ID şimdiye kadar geliştirilmiş en iyi yüz tanıma sistemi. Ama sözkonusu aile üyeleri olunca sistem sürekli çuvallıyor. Bu sefer de birbirine fazla benzemeyen anne ve kızını ayırt edemedi.

Face ID anne ve kızını ayırt edemedi!

Apple’ın geliştirdiği TrueDepth kamera sistemi ile kişilerin yüzlerini tarayarak üst düzey güvenlik oluşturan Face ID, geçtiğimiz yılın en çok konuşulan teknolojilerinden biriydi. Sistemin diğer firmalar tarafından taklit edileceği ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı.

Face ID

Apple’ın Touch ID’den daha güvenli olduğunu, fotoğraf ve video ile kandırılamayacağını iddia ettiği yüz tanıma sistemi ile ilgili her gün başka bir olay yaşanıyor. Şirket sistemin birbirine benzeyen genç aile üyeleri konusunda yanılabileceğini belirtmişti. Ancak son olayda ayırt edemeği kişiler ne çok genç ne de birbirine çok benziyor.

Yeni yayınlanan bir video birbirine fazla benzemeyen anne ve kızının iPhone X‘da Face ID’yi nasıl geçtiklerini gösteriyor. Sistem iki kullanıcı tarafından birkaç kez geçilerek iPhone’un ana ekranına ulaşılıyor.

iPhone’un aile bireylerini tanıması için ayarlanmış olup olmadığı belli değil. Face ID’nin çalışma mantığı bir kişinin yüzüne atanan matematiksel ifadeyi sürekli güncellemek için telefonun kilidi her açıldığında kullanıcının yüzü ile ilgili bilgileri kaydetmeye devam etmesidir. Yüzünüzdeki herhangi bir değişikliği tanıyan sistem, kilidi açtıktan sonra yüzünüzün son durumunu kaydeder.

Sistem kilit açma performansını artırmak ve yüzünüzdeki doğal değişikliklere ayak uydurmak için depolanan matematiksel gösterimini zaman içinde arttırır. Başarılı her girişten sonra Face ID yeni hesaplanan matematiksel gösterimi (eğer kalitesi yeterli ise) birçok kilit açma işlemi için kullanabilir. Eğer eşleşme kalitesi çok düşükse ve sistem sizi tanımazsa parola girmek zorunda kalırsınız.

Parola ile kilit açıldıktan sonra sistem yüzünüzün yeni halini tarayarak bundan sonraki kilit açma işlemleri için kullanır. Bu şekilde dinamik bir yapıya sahip olan Face ID, bu sayede diğer yüz tanıma sistemlerine göre oldukça güvenli. Fakat son olaylarda anlaşılan o ki Apple’ın aile üyeleri konusunda güvenlik sistemini biraz daha geliştirmesi gerekiyor.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...