Apple’ın değeri Türkiye’yi geçti

Share

Steve Jobs, 9 Ocak 2007’de yüzeyi neredeyse tamamen geniş ekrandan ibaret olan küçük bir cihazı tanıttı: iPhone. Açıkçası, on bir yıl önce sunumunda – ve bir başarı öyküsünün başlangıcında devrimciydi.

Rakamlarla ifade edildi: 79.5 milyar dolarla Apple, borsaya değer verdi. Günümüzde, piyasa değeri (yani, hisse sayısının cari fiyat ile çarpımı) 887 milyar doların biraz altındadır.

Bu Apple’ı dünyanın en değerli şirketi haline getiriyor. Google’ın ana alfabesi 771 milyar dolar, Microsoft 679 milyar dolarla takip ediyor. Dax’ta SAP, 141 milyar dolarla en değerli şirkettir.

Borsa değeri ile Apple tüm ekonomilerden daha ağırdır. Sadece birkaç ülke ekonomik performansa sahip – gayri safi yurtiçi hasıla ile karşılaştırıldığında, grup şu an 16. sıradadır ve Hollanda, Türkiye ve Endonezya’yı aştı.

Apple’ın boyutu başka bir sayı ile de gösterildi: Geçtiğimiz çeyrekte, Grup net 10.7 milyar dolar kazandı – bu, günde yaklaşık 116 milyon dolar.

Apple, ilk şirket olarak hisse senedi piyasa değeri açısından bir trilyon dolarlık izi vurmayı başarıp kontrol edip etmediğini sorgulamaya devam ediyor. Mevcut borsa mitinginin oldukça muhtemel olması nedeniyle hisse senedi yüzde 13 daha pahalı olmalıydı.

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...