Karın ruhumuza faydasını biliyor musunuz?

Share

Hayatı olumsuz etkilese de her yeri bembeyaz örten karın insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğunu belirten uzmanlar, “Karda yaşanacak güzellikleri ıskalamayın. Her mevsimin rengi farklıdır, beyaz insanı rahatlatır” diyorlar.

Soğuk hava ve kar yağışı hayatı zorlaştırıyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle özellikle büyük kentlerde trafikte yaşanan sorunların kişide gerginliğe ve endişeye yol açtığını belirten uzmanlar, yaşanan sorunlara rağmen karın keyfinin çıkarılması gerektiğini söylüyor.

Beyaz renk rahatlatıyor
Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Uzman Psikolog İhsan Öztekin, beyaz görüntüsüyle karın kişiyi rahatlattığını ve kişide bir gevşemeye neden olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu:

“Her mevsimin kendine göre bir güzelliği vardır. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatını kaçırmamak lazım. Bembeyaz görüntüsünün yanında bir örtü gibi tabiatı kaplayan kar, günlük yaşamımızı zorlaştırsa da birtakım olumsuzluklara neden olsa da görüntüsüyle kişinin psikolojisini doğrudan etkiliyor.

Her mevsimin rengi var
Doğal bir tabiat olayı olan kar, kişide gevşemeye neden oluyor. Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Yaz aylarında yeşil ve mavi, sonbaharda sarı ve kış aylarına hakim olan beyazın kişinin ruh sağlığına etki eder.

Kar yağışı büyük kentlerde yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle trafikte yaşanan olumsuzluklar, aksamalar ve yoğunluklar kişide zaman zaman endişeye yol açabilir, gerilimlere neden olabilir. Ancak bu beyaz mevsim insanı rahatlatan tarafıyla avantaja dönüştürülebilir.

Kar tatilini fırsata dönüştürün
Örneğin bu dönemde aileler birbirlerine daha fazla zaman ayırabilir. Okulların tatil olması nedeniyle anne babalar çocukları ile daha çok ilgilenebilir. Temiz havada kısa yürüyüşler yapılabilir, karın tadı çıkarılabilir. Kişiler, pozitif etki için negatif etkiden arınmalıdır. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatı da kaçırılmamalıdır.”

Milliyet

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...