Gece çok daha iyi uyumanızı sağlayacak 5 uyku hilesi

Share

Geceleri doğru düzgün uykuya dalamadığınızdan mı şikayetçisiniz? Merak etmeyin sizin uyuyamadığınız saatlerde milyonlarca insan aynı şekilde yatakta dönüp duruyor. Bu içinizi rahatlatır mı bilmiyoruz ama uyku uzmanları birkaç pratik yöntemle uykuya dalmayı kolaylaştırmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Gücü kapatmaya başlayın

Gücü kapatmaya başlayın

Yatmadan önce enerjinizi düşürmek ve ufak ufak kendinizi uykuya hazırlamak oldukça etkili bir yöntemdir. Çünkü uyku aç-kapa düğmesi olan bir durum değildir. Bu nedenle yatma saatinize 20 dakika kalana kadar bir sonraki günün yemeğinin hazırlığını yapmak ya da çamaşırları katlamak gibi işler yapın. Uyumadan 20 dakika önce ise yatakta olup kitap okumak, ertesi günü planlamak gibi basit şeyler yapın. Yatağa yatar yatmaz uyumayı beklemeyin.

Uyku düzeninizi bozmayın

Uyku sistematik bir vücut saatiyle işler. Dolayısıyla hangi saatte uyuyor ve uyanıyorsanız o saate tüm hafta boyunca sadık kalmak daha iyi uyku çekmenizi sağlar. Kısaca hafta içi 10’da yatıp sabah 6’da kalkarken, hafta sonu 1’de yatıp 10’da kalktığınızda bu vücut saatini bozmuş olursunuz. Bunu yapmak yerine tüm günlerde aynı saatte yatıp uyanmayı deneyin.

Karanlık tarafa geçin

Karanlık tarafa geçin

Karanlıkta olmak uyku için aydınlıkta durmak ise uyanmak için yeterlidir. Vücudunuz avcı toplayıcı dönemlerimizden itibaren gün ışığıyla çalışan bir sisteme sahiptir. Hava kararmaya başladığında vücut kendisini uykuya hazırlayan melatonin hormonunu salgılamaya başlar. Gün aydınlandığında ise melatonin salgısı durur ve vücut güne adapte olur. Dolayısıyla uyurken sıfır ışığa maruz kalmalı sabahları ise uyanır uyanmaz gün ışığına bakmalısınız ki melatonin salgısı kesilsin.

Yatak odanızda bir uyku cenneti yaratın

Yatak odanızda bir uyku cenneti yaratın

Uyku uyuduğunuz yer tüm günü geçirdiğiniz salonunuz ya da çalışma sandalyeniz kadar önemlidir. Bu nedenle yumuşacık yastıklar yorganlar kısacası vücudunuzu rahat ettirecek şeylerle yatağınızı zenginleştirin. Ayrıca yatmadan önce kesinlikle TV izlemeyin. Uzmanlar uyku problemi çeken çoğu kişinin yatmadan önce TV izlediğini ve bunun da yatak odasının uykudan başka şeylerle özdeşleşmesine neden olduğunu söylüyor. Başucunuzda sizi sesiyle ve ışığıyla rahatsız edecek hiçbir şey olmasın.

Kendinizi serin tutun

Gece çok daha iyi uyumanızı sağlayacak 5 uyku hilesi

Uyku esnasında vücut ısımız azalır. Böylece restoratif REM uykusunda kalmamız sağlanır. Yapılan bir araştırma vücut ısımız yükseldiğinde daha az uyuduğumuzu ve uykumuzun sık sık bölündüğünü göstermiştir. Bu nedenle uyuduğunuz yerin sıcaklığı yüksek olmamalıdır.

Hürriyet

Merve Deniz

Serinletici viral içerik editörlüğü yapan Merve Deniz, İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu. Serinletici'de haber çevirilerine de yardımcı olan Merve’nin en büyük hobisi fotoğrafçılık. Geleceğe yönelik fotoğrafçılık hedefleri arasında portfolyosunu online bir sergiye dönüştürmek de var. Kendisini tanımlamada -fotoğrafçılıktan bile önce- ilk kelime olarak “kedisever”i seçen Merve, halen İzmir’de yaşıyor.

You may also like...