İyi bir uyku için, iyi beslenin

Share

Daha iyi bir gece uykusu için neler yapabileceğinizi araştırıp duruyorsanız beslenmenize göz atmanızın vakti gelmiş demektir.

Bazı yiyecekler hazımsızlık, uykusuzluk (insomnia), reflü, vücutta susuzluk ve gaza yol açabilir ve tüm bu faktörler gece uykusunda dinlenememenize neden olur. Yeteri kadar beslenememek veya uykudan hemen önce bir şeyler yemek de uykunuzu böler bu yüzden uyumadan en az 3 saat önce yemeyi bırakmalısınız. Eğer gece sorun yaşamamak için yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız aşağıdaki 5 besin başlangıç için harika birer alternatif olacak.

Ceviz
Ceviz kıracağınızı hazırlayın çünkü bu ufak yemiş vücudunuzun uyumauyanma döngüsünü etkileyen triptofan amino asidini içeriyor. Kaju, fıstık, badem ve fındık da bu harika uyku düzenleyici maddeyi içeriyor. Uyku öncesi lezzetli bir atıştırmalık için bu kuruyemişleri bir araya getirerek kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz.

Chia Tohumu
Giderek daha da popüler hale gelen bu süper besin sadece besin maddesi zengini olmakla kalmıyor aynı zamanda uyku kalitenizin artmasına da yardımcı oluyor. Melanin ve seratonin seviyesini artıran triptofan zengini chia tohumundan faydalanmak için yaklaşık 30 gram kadar tüketmeniz yeterli olacaktır. Salatanıza serpiştirebilir, chia puding yapabilir veya smoothie’nize (daha da iyi uyuyabilmek için muz da ekleyebilirsiniz) koyabilirsiniz.

Kediotu Çayı
Doğanın sakinleştirici gücü olarak da bilinen kediotu kökünün sinirleri yatıştırmaya ve anksiyeteyi rahatlatmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Uyumadan önce birazcık bal ile bir fincan kediotu çayı içerek doğal yatıştırıcı etkilerinin tadını çıkarabilirsiniz. Sıcacık bir fincan bitki çayı yudumlamak da tek başına rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Peynir ve Kraker
Lezzetli kombinasyon sadece tatmin edici olmakla kalmıyor aynı zamanda son derece doyurucu. İçindeki seratonin sayesinde uykuyu çağıran etkileri ile tam tahıllı kraker ve sevdiğiniz peynirdeki triptofan size yardımcı olacak. Biz protein ve kalsiyum zengini olan çökelek peynirini öneriyoruz.

Vişne suyu
Vişne suyunu ekşi olduğu için içmek zor olabilir ancak bu içecek melatonin zenginidir. Melatonin biyolojik saatinizden sorumlu olan hormondur. Eğer vişne suyunu doğrudan içemiyorsanız biraz sulandırıp içebilirsiniz. Daha kıvamlı içecek istiyorsanız doğal bir triptofan kaynağı olan soya sütü eklemeyi deneyebilirsiniz. Vişne suyu daha konsantre olsa da içemiyorsanız bir kase mayhoş vişne yemeyi de deneyebilirsiniz.

Cosmopolitan / DR. MEHMET ÖZ

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...