Google görsel aramada ‘resmi görüntüle’ seçeneği kaldırıldı

Share

Google, görsel arama bölümünde küçük bir değişiklik yaptı. Ancak, pek çok insanı hayal kırıklığına uğratacak olan bu küçük değişikliğin büyük bir etkiye sahip olacağı tartışılmaz bir gerçek.

Görsel aramalarında bir resim üzerine tıklandığında ortaya çıkan ve görüntünün tek başına açılmasını sağlayan resmi görüntüle düğmesi kaldırıldı. Kullanıcıları sinirlendiren bu değişikliğin temelinde ise telif hakları yer alıyor.

Google, resmi görüntüle butonunu kaldırdı

Zira Google, görsel arama özelliğinin telif hakkıyla korunan yüksek çözünürlüklü fotoğrafları insanlara ücretsiz olarak sunduğu gerekçesiyle uzun bir süredir fotoğrafçıların ve yayıncı şirketlerin açtığı davalar ile karşı karşıya kalıyor.

Bu kapsamda resmi görüntüle düğmesinin kaldırılmasına, ABD merkezli bir stok fotoğrafçılık ajansı olan Getty Images ile Google arasında 2016 yılında başlayan hukuki savaşın anlaşmayla sonuçlanması neden oldu.

Böylece resimi görüntülemek yerine, insanların görüntünün bulunduğu web sitesine yönlendirilmesini sağlanıyor. Bu sayede telif hakkı ihlali riski ciddi oranda düşerken, görselin yer aldığı siteye ciddi bir trafik kaynağı sağlanacak.

Yayıncıları sevindiren bu değişikliğin, kullanıcılar için oldukça can sıkıcı olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz. Butonun kaldırılmasının kullanıcıların işini zorlaştırmaktan başka bir çözüm sağlayacağını düşünmüyoruz.

Zira, kullanıcıların Google aramalarında buldukları görselin tam haline ulaşması için sağ tıklama yapararak, ”resmi yeni sekmede aç” veya ”resmi görüntüle” butonlarına tıklamaları yeterli.

Shiftdelete

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...