Depreme dayanıklı kitaplık

Share

Japon mimar Shinsuke Fujii‘nin “House in Shinyoshida” isimli projesi, dışarıdan bakıldığında “modern bir ev”den ibaret. Fakat içinde hem tasarım hem de mimari açısından hayli önemli bir öğeyi barındırıyor: Depreme dayanıklı bir kitaplık.

Yokohama, Japonya’da bulunan evin bir duvarı dışa doğru eğik. Bu eğik duvar, içeride yerden tavana kadar uzanan bir kitaplık taşıyor. Kitaplığın dışarı doğru eğik olması, bir deprem halinde raflardaki kitapların aşağı dökülmesini ve bundan doğacak olası kazaları engelliyor.

Zekice yaratılmış bir tasarım olmasının yanı sıra, bu kitaplık mimari açıdan da evin sağlamlığını garanti eden önemli unsurlardan biri. Depremle iç içe yaşayan bir coğrafyada, bu tasarım hayati önem taşıyor.

Evin, beton ve tahtayla güçlendirilmiş kitaplık bölümünde raflar aynı zamanda basamak görevi görüyor. Böylece insan boyundan yüksekte yer ala kitaplara da, raflara tırmanarak ulaşabiliyorsunuz. Kitap rafları arasında yükselen çizgiler tavanda, çatı kirişleriyle birleşerek bir bütünlük yaratıyor.

Evin içinde mahremiyet sağlayabilmek amacıyla cadde seviyesinde küçük tutulan pencereler, yüksek bölümlerde daha geniş şekilde karşımıza çıkıyor. Böylece ortamda maksimum aydınlık sağlanmış oluyor. Kısaca bu evde huzurla kitap okuyabilmek için her türlü imkan mevcut.

h/t: mymodernmet / nolmus.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...