Hangi kavga ne anlama geliyor?

Share

Stresli bir günün sabahında, sevgilinle akşamdan kalan bulaşıklar yüzünden belki yüzüncü kez kavga ediyorsun. Durum yeterince berbat, öyle değil mi? Çünkü her çift, her daim kavga edebilecekleri onlarca şey bulabiliyor.

Tekerrür eden tartışmalar oldukça yaygın; fakat bu durum aslında hiç de sağlıklı olmayabilir. Toronto’dan ilişki uzmanı Kimberly Moffitt, “Aynı kavgayı tekrar tekrar etmemelisiniz.” diyor.

Bir neticeye bağlanmayan sözsel atışmaların, sorunu ortadan kaldırmak konusunda hiç de yardımcı olmadığı ortada. Çünkü bu tarz kavgalar, ilişkinin geneli üzerinde de çözülemeyen bazı ciddi sorunları belirtiyor olabilir.

Biz de bu açıdan Moffitt’e ilişkide sıkça yaşanan kavgaları ve ilişki açısından ne anlama gelebileceğini danıştık.

Maddi konularda kavga etmek

Kendini partnerinle her defasında para yüzünden kavga ederken buluveriyorsan, belki de hayata farklı pencerelerden bakıyorsunuzdur. Moffitt, “Benim deneyimlerime göre, insanlar parasız oldukları için maddi konularda tartışma yaşadıklarını düşünebilirler; fakat genellikle bu durum çiftlerin değer yargılarının ve hayatta öncelik tanıdıkları şeylerin farklı olmasından kaynaklanmakta.” diyor.

Çözüm: What about me? kitabının yazarı Jane Greer’a göre, diyalog sırasında partnerine hem kısa vadeli hem de uzun vadeli planlarını mutlaka iletmen gerek. Gelecekten ne beklediğini mutlaka bilmeli. Örneğin bir ev sahibi olmak ya da Avrupa’yı gezmek isteyebilirsin. Bunları onunla konuşurken de dile getirmelisin. Eğer bunları dillendiremiyorsan, bir ilişki uzmanından yardım alman gerekebilir.

Ev işleri konusunda kavga etmek

En yaygın ilişki kavgalarından birisi ev işleri üzerine yaşanıyor. Çünkü erkekler, ev işlerinin sorumluluğunu kadınlarla paylaşmaktan genellikle kaçıyorlar. Eğer “Lütfen bir kere olsun bulaşıkları yerine diz.” diye için içini yiyorsa, bu konuda hiç de yalnız olmadığını bilmelisin. Bu gibi sorunlar, ilişkinin omuzlarına ağır yük bindirebilir. Bu durum, partnerinin dinleme ve iletişim kurma konularında kendisini geliştirmek zorunda olduğunu işaret eder. İyi bir partner, karşısındakinin taleplerini dinler ve değerlendirmeye alır. Üstelik bu konuda taleplerin büyük ya da küçük olması da önemsizdir. Eğer seni yeterince umursuyorsa, alışkanlıklarını bir kenara bırakabilir ve değişebilir.

Çözüm: Moffitt’in önerisi, ev işleri konusunda 3 kademeli bir yaklaşım sergilemen yönünde. İlk olarak, ona meseleyi ya da sorunu açıkla. Sonrasında, bu sorun hakkında ne hissettiğini paylaş. Son adımda ise sorunun çözümü için ondan birlikte hareket etmeyi talep et. Seni bu sorunun ne kadar rahatsız ettiğini açık bir şekilde sunman, partnerinin seni anlamasını daha da kolaylaştıracaktır. Dinleme eksikliğinden kaynaklanan tüm sorunlar hakkında partnerinle bu yöntemi kullanarak konuşabilirsin.

Aile meselesi yüzünden kavga etmek

Aileler hakkında sürekli olarak kavga etmek, taraflardan birisinin ilişkide değer görmediğine ya da önemsenmediğini düşündüğüne işaret eder. Örneğin, partnerin sürekli senin ailenle görüşmesine rağmen kendi ailesi ile yılda bir iki kez buluşabildiğini düşünüyorsa, ya da annenin sık ziyaretlerinden şikayet ediyorsa, ilişkideki önem sırasında ilk sırada yer almadığını düşünüyor olabilir.

Çözüm: Bu konudaki en iyi çözüm yöntemi şöyle: Her iki taraf da birbirlerine danışmadan, yani ortak karar almadan aile ile ilgili kararlar verilmemesi üzerine anlaşmalı. Ayrıca, bu konuda daha ılımlı bir tutum da benimsenebilir. Örneğin, “Ailenle vakit geçirmen iyi bir şey ve bunu sürdürmeni de istiyorum; fakat ben senin için ailen kadar değerli olduğumu hissedemiyorum. Bu yüzden de planlamalarına biraz daha dikkat etsen ve bu durumu dengelesen olur mu?” diye konumak, daha mantıklı olacak.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...