Dünyanın ilk 5G araması yapıldı

Share

Vodafone ve Huawei tarafından yeni 5G standardı NSA (Bağımlı-Non Standalone) kullanılarak yapılan dünyanın ilk 5G araması başarıyla yapıldı.

Bu başarının ardından Vodafone Şebeke Stratejisi ve Mimarisi Grup Başkanı Santiago Tenorio, “Vodafone için 5G’nin hayata geçirilmesi konusunda önemli bir dönüm noktası. Başarıyla tamamlanan bu ilk 5G araması, 2018 yılı boyunca Avrupa çapında gerçekleştireceğimiz yeni 5G denemelerinin önemli bir adımı” dedi.

27 Şubat tarihinde gerçekleşen ilk 5G aramasını Huawei ve Vodafone iş birliği ile yapıldı. 6 GHz altı spektrumunda ilk uygulanabilir 5G standardı olan “5G Yeni Radyo(5G NR)” standardını ve 3.7 GHz spektrum bandını (Sub 6) kullanarak dünyanın ilk 5G araması, İspanya’da Mobil Dünya Kongresi’nden hemen önce yapıldı.

Hücresel bağlantı standartlarının yönetimini üstlenen 3GPP, Aralık 2017’de Sürüm-15 (Release-15) kapsamında 4G şebekesine bağlı çalışabilen NSA 5G Yeni Radyo (5G NR) standartlarını tamamlayarak yayınladı. Yapılan deneme, hem 4G hem de 5G veri bağlantısı sağlayan bir test cihazıyla tamamlandı.
HD görüntülü arama denemesi de başarıyla tamamlanmasının yanı sıra, bu aramayı 4G üzerinden başlayan ve sonrasında ek olarak 5G bağlantısı sağlanarak kurulan data ile aynı hat üzerinden gerçekleştirdi.

Yapılan 5G bağlantı testi, yalnızca 5G datanın değil aynı zamanda 4G ile 5G şebekeler arasında geçişlerin başarıyla yapıldığını gösteriyor. Böylelikle uçtan uca 5G aramasının tüm öğeleri ile çalıştığını gösteren ilk deneme oldu diyebiliriz. Bu denemeyi gerçekleştirmek için 3.7 GHz spektrumu kullanılarak uçtan uca 5G Yeni Radyo test şebekesi de oluşturuldu. Ayrıca test için de Huawei radyo erişim şebekesi ( RAN ) ve çekirdek şebekesi kuruldu.

Son olarak Santiago Tenorio, “Vodafone için 5G’nin hayata geçirilmesinde önemli bir dönüm noktası olan bu test aramasında övgüyü Aralık ayından bu yana yorulmadan çalışan Huawei ve Vodafone mühendisleri hak ediyor. Bu başarılı test, 2018 yılı boyunca Avrupa çapında yeni 5G denemelerinin ilk adımı olacak” dedi.

Shiftdelete

Öktem Ersoy

Her gün, Star Wars yaşam türlerini bir gün tüm evrende görme ütopyasıyla uyanan Öktem tam bir teknoloji aşığı. iOS, Android gibi taraf tutmalardan uzak kalarak 1 ve 0'lardan oluşan dünyanın tamamını kollarını açarak kucaklayan Öktem Ersoy, Serinletici'de F1 ve teknoloji editörlüğü yapıyor.

You may also like...