Android 9.0 P ve tüm özellikleri

Share

Android‘in yeni sürümü Android 9.0 P yayınlandı! Kısa süre önce duyuruyu yapan Google, yeni işletim sistemini geliştiricilerin kullanımına sundu. Şu an belirli cihazlara indirilebilen Android P, önemli özelliklerle birlikte geliyor. Android 9.0 P, uzun zamandır beklenen ve şaşırtan pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor.

Google, Android’in 9. sürümünü uzun bir süredir geliştirmeye devam ediyordu. Bazı özellikleri daha öncesinde sızan işletim sistemi, kullanıma sunuldu. Geliştiriciler için kullanıma sunulan Android P, destekli akıllı telefonlara kolayca indirilebiliyor. Ancak, şu anki versiyonu indirmek isteyenlerin dikkatli olmasında yarar var.

Google, Android 9.0 P geliştirici sürümünü yayınladı. Bir süredir sızıntıların geldiği Android P, yeni özellikleri ve geliştiriciler için sunulan erken beta versiyonuyla indirilebilir durumda. Çentikli ekran desteğinin olacağı kesinleşen Android 9, bildirim ekranında, parmak izi okuma sisteminde ve video gösterme yeteneklerinde önemli iyileştirme içeriyor.

Android 9.0 P özellikleri

3 farklı çentikli ekran desteği sunan Google, telefonda kullanılan çentik büyüklüğüne göre üreticilere bunlardan birisini seçme imkanı veriyor. Bu sayede işletim sistemi, çentik boyutları farklı olan Essential Phone, Asus Zenfone 5Z ve Huawei P20 Lite gibi telefonlara kendisini kolayca adapte edebiliyor. Bildirim ekranında yapılan iki önemli yenilikten ilki görsellerle ilgili. Artık, size gelen fotoğraf ve emojileri, bildirim ekranından kolayca görüntüleyebileceksiniz. Bildirim ekranındaki diğer değişik sayesinde de mesajları kolayca yanıtlamak mümkün olacak. Uzun zamandır telefon görüşmelerini geri çevirirken kullanılan hazır mesajlar, artık mesaj gönderirken de kullanılabilecek. Android P’nin tüm özelliklerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

‘Ekran Kesme Desteği’

iPhone X ile hayatımıza giren çentikli ekranlar, Android telefon üreticileri tarafından çok hızlı bir şekilde benimsenmeye başladı. İlk olarak Çinli üreticiler çentikli ekranlara geçti. Kısa süre önce düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde Asus gibi önemli üretici de çentikli ekrana sahip telefonlarını tanıttı. Çentikli ekrana sahip telefonlarda kabul edilebilir bir kullanıcı deneyimi yaşanması için işletim sistemi optimize eden Google, ”Ekran Kesme Desteği” olarak tanımladığı çentik sistemini, 3 farklı çentik boyutu için hazırladı. Geniş, uzun ve kısa çentikler için varsayılan ayarlar koyan firma, üreticilerden telefonlarına uygun olanı seçmesini isteyecek. Bu sayede de Android dünyasındaki ekran çentikleri, bir standarda kavuşmuş olacak.

Geliştirici sürümüyle birlikte yayınlanan yeni SDK’ya ekran çentiklerine uygulamaların verdiği tepkiyi test edebilmek için özel bir araç eklendi. Bu araç sayesinde geliştiriciler, uygulamalarının çentikli ekranlarda nasıl göründüğünü kolayca görebilecek.

Fotoğraf gösterebilen bildirim ekranı

Android’in yeni sürümünde en çok beğenilecek özelliklerden birisi büyük ihtimalle güncellenen bildirim ekranı olacak. Size gönderilen görselleri mesaja tıklamadan görüntülemenizi sağlayan yeni bildirim ekranı, emojileri de görüntülemenize olanak tanıyor. Bildirim çubuğundaki bir diğer yenilik ise şimdiye kadar neden olmadığını sorgulatacak cinsten. Telefon görüşmelerini reddederken yıllardır kullandığımız hazır mesajlar, artık bildirim ekranında da olacak. Yeni özellik sayesinde gelen mesajlara veya e-postalara belirlediğiniz hazır mesajları kolayca gönderebileceksiniz. Büyük oranda yeniden tasarlanan bildirim ekranı, alıştığımız bazı özelliklere yeni bir yorum getiriyor.

Ses Kontrol Menüsü tamamen yenilendi

Android’in ilk sürümlerinden beri neredeyse hiç değişmeyen ses açma ve kapama menüsü ilk kez ciddi bir değişim yaşadı. Normalde ekranın en üst bölümünde açılan ve kullanımı zor olan menü, ekranın sağ tarafını ortalayacak şekilde şekilde yerleştirildi. Beyaz renklerin ve yuvarlak hatların hakim olduğu menüde hem ses düzeyi kolayca kontrol edilebiliyor hem tek tuşla sessiz mod aktif edilebiliyor hem de bağlı olan Bluetooth cihazlar görülebiliyor.

Güç tuşları da sağ tarafa geldi

Ses menüsü gibi güç tuşuna basılı tutulduğunda gelen güç menüsü de yıllardır değişmiyordu. Ancak, yeni Android sürümüyle birlikte bu menü de güncellenerek oldukça şık bir tasarıma kavuşturuldu.

Yeni animasyonlar

Google’ın güncellediği bir diğer şey ise animasyonlar. Geri tuşuna basıldığında artık bambaşka bir animasyon karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde, bir uygulamadan çıkış yapılırken de yeni bir animasyon ile karşılaşıyoruz. Ancak, özellikle uygulamadan çıkış yaparken karşımıza çıkan animasyonun Apple’ın iOS‘te kullandığı geçiş animasyonuna oldukça benzediğini belirtmemiz gerekiyor.

Renklenen Ayarlar uygulaması ve değişen yazılım bilgi ekranı

Ayarlar uygulamasına girdiğinizde sizi artık gri tonların hakim olduğu onlarca ikon karşılamayacak. Logoların arkasına renkli çerçeveler ekleyen Google, görünümü biraz daha şık bir hale getirmiş. Yaşanan değişimlerden birisi de ‘Telefon Hakkında‘ bölümünde karşımıza çıkıyor.

Bina içerisinde 1-2 metre hassaslıkta konum belirleme

Android 9.0 P ile öne çıkan özelliklerden birisi de Wi-Fi RTT desteği. IEEE 802.11mc protokolünü kullanan bu özellik sayesinde AVM ya da otel gibi kapalı alanlarda 1-2 metre hassasiyet ile konumunuz belirlenebilecek. Yakınınızdaki Wi-Fi erişim noktalarına ve yönlendiricilere olan uzaklığınızı hesaplayan sistem, bu sayede konumunuzu çok hassas bir şekilde belirleyebilecek. Ancak, unutmamak gerekiyor ki, telefonunuzun, bulunduğunuz binanın kablosuz ağ sisteminin ve yazılımların bu sisteme göre tasarlanmış olması gerekiyor.

Markup: gelişmiş fotoğraf editörü

Android P ile ekran görüntüsü aldıktan sonra ‘Düzenle‘ butonuna tıklarsanız ‘Markup‘ adını taşıyan yeni bir araç sizleri karşılayacak. Kesme, kalem ile çizim yapma ve fosforlu kalem ile yazıların üzerini çizme, bu araç sayesinde emrinize amade olacak. Normal fotoğraflarınızda da kullanabileceğiniz araç, Google Photo uygulamasındaki ‘Düzenle’ butonuna tıkladığınızda otomatik olarak açılacak.

Parmak izi okuma standart olacak

Android Oreo ile birlikte otomatik doldurma sistemi tamamen değiştirilerek bir standart getirilmişti. Özellikle LastPass gibi parola saklama servisleri, kendi otomatik doldurma arayüzlerini Android’de kullanıyordu. Karmaşaya ve bazen de kullanım sorunlarına neden olan bu durum, Oreo ile ortadan kaldırılmıştı. Şimdi de sıra parmak izi okuyucusuna geldi. Android 9.0 P ile birlikte parmak izine erişmek isteyen uygulamalar, standart bir arayüzü kullanacak. Daha öncesinde uygulama tarafından geliştirilen arayüz, parmak izi okuma için karşınıza çıkıyordu, ancak yeni sistemde -otomatik doldurmada da olduğu gibi- standart bir ekran karşınıza çıkacak.

Çoklu kamera kullanımı

Şimdiye kadar uygulamaların birden fazla kamera kullanması oldukça zorlu bir süreç gerektiriyordu. Ancak, Çoklu Kamera API’ı sayesinde uygulamalar, kolayca birden fazla kamerayı aynı anda kullanabilecek. 4 kameralı telefonların yaygınlaştığı 2018’de oldukça elzem olan bu özellik, 3. parti uygulamaların porte modu, donanımsal zoom desteği ve aynı anda ön ve arka kamerayı çalıştırabilme gibi işlevleri kolayca yerine getirmesini sağlayacak.

Casus uygulamalar için önemli önlem

Güvenliğe gerekli önemi vermeye çalışan Google, uygulamaların arkaplanda mikrofona ve kameraya erişmesine artık izin vermeyecek. Ses kayıt ve görüntülü görüşme uygulamaların dışındaki uygulamalar, arkaplanda herhangi bir görev yerine getirmiyorken, kamera, mikrofon ve sensörlere erişim sağlayamayacak.

Geliştirici değilseniz indirmeyin!

Android 9.0’ın ilk geliştirici sürümünün kullanıma sunulmasının ardından konuşan Google’dan Dave Burke, yayınladıkları sürümün ”geliştiriciler için yayınlanmış oldukça erken bir sürüm” olduğunu söyledi. Burke ayrıca, oldukça erken olan sürümün ana telefonlara kurulmaması gerektiğine ve geliştiricilerin testleri için hazırlandığına dikkat çekti.

Şu an Google’ın Pixel serisi telefonlarında kullanılabilir olan Android 9.0 P geliştirici sürümü, tüm Pixel serisi cihazlara kurulabiliyor.

Son sürümün ne zaman geleceği açıklandı

Google ilk beta sürümüyle birlikte işletim sisteminin takvimini de açıkladı. Toplam 5 farklı beta sürüm yayınlayacak olan şirket, yaz aylarında son geliştirici arayüzlerini(API) de yayınlamış olacak. Son geliştirici arayüzlerinin yayınlanmasından sonra da iki farklı beta sürümü yayınlanacak. Bu sürümler son kullanıcıların indirebileceği şekilde az hatayla gelecek. 2018’in 3. çeyreğinde de Android 9.0 P resmi olarak herkesin kullanımına sunulacak.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...